Vast waar het moet, flexibel waar het kan
Simpel: door modulair te bouwen. Door gebruik te maken van losse bouwmodules die aan elkaar geschakeld en op elkaar gestapeld worden.Zo ontstaat een flexibel pand dat eenvoudig ook weer uit elkaar gehaald, aangepast en zelfs verhuisd kan worden.
Wat zijn de voordelen van modulair bouwen?
Flexibel in veranderende eisen en behoeften
In het onderwijs worden voortdurend nieuwe eisen gesteld aan gebouwen. Het is zonde als gebouwen hierdoor gedateerd raken. Ook de wisselende toestroom van leerlingen is een uitdaging voor schoolorganisaties. Door het modulaire bouwsysteem kan de huisvesting passend worden gemaakt voor elke vraag. Wagenbouw biedt huisvestingsoplossingen voor tijdelijk en permanent gebruik in het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven. Zo ook inWormerveer (zie foto's), een schoolorganisatie die slim inspeelt op de veranderende toestroom van leerlingen. Met het Wagenbouw bouwsysteem konden zeven lokalen binnen vier weken gemakkelijk, snel en duurzaam worden gerealiseerd tot standalone schoolgebouw.
De leerling staat centraal
Het draait om de leerlingen, dus u wilt voor hen een comfortabel, sfeervol gebouw. Alle leslokalen hebben een vrije binnenhoogte van 270 cm. Ook is er een uitstekende doorstroom door de drie meter brede gangen. Onze gebouwen worden door de stevige betonvloer, creatieve binnenafwerking en het Frisse Scholenconcept als zeer prettig ervaren.
In een Frisse School is het nooit te warm of te koud, onafhankelijk van het seizoen. Naast temperatuur is ook luchtkwaliteit belangrijk. Ons ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht naar binnen stroomt en dat gebruikte binnenlucht geruisloos wordt afgevoerd. Zo creërenwe een omgeving waarin leerlingen zich op hun gemak voelen.
Zelfs het muzieklokaal is uniek
Elk gebouw is uniek in zijn vorm en uitstraling. U beslist zelf wat u nodig heeft. Zo plaatste Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard naast hun bestaande gebouw een tijdelijk muzieklokaal, met een eigen podium, geluidswerende voorzieningen en privéstudio’s. Deze kon door de modulaire bouwwijze gemakkelijk aan het gebouw worden vastgezet.
Slim investeren in de toekomst
Of een school nu wil inkrimpen, uitbreiden of het gebouw anders wil gebruiken, met een flexibel bouwsysteem is dit snel en duurzaam te realiseren. Zo zet je als onderwijsinstelling niet alleen de leerling centraal, maar investeer je ook in de toekomst. Modulair bouwen verschilt op een groot aantal gebieden van conventionele bouw. De modules worden in een fabriek geproduceerd onder klimatologisch optimale omstandigheden. Dit komt niet alleen de kwaliteit van de modules ten goede, ook worden de risico’s voor de bouwplanning en faalkosten gereduceerd. Er ontstaat geen bouwachterstand door slechte weersomstandigheden. En wist u dat een terugkoopgarantie ook tot de mogelijkheden behoort? Voor een vooraf afgesproken prijs wordt het gebouw na de afgesproken termijn gegarandeerd teruggekocht. Een flexibele oplossing met een veilig gevoel.
Duurzame scholen
Modulaire bouw is naast snel en flexibel ook zeer duurzaam. Het gebouw is na de gebruiksperiode opnieuw in te zetten, zonder achterblijvende milieubelastende resten. De units worden gemaakt uit één serie waardoorgrote schaalvoordelen kunnen worden behaald, ook voor toekomstige bouwprojecten. Een ander voordeel is de levensduur van het gebouw: de units zijn apart te vervangen. Mocht de school in Wormerveer straks willen verhuizen, dan zijn de losse units volledig inzetbaar op een nieuwe locatie.
Van vraag naar realiteit
Wagenbouw zet de vraagnaar flexibele ruimteom in duurzame, aanpasbare scholen die een prettig en gezond binnenklimaat hebben, snel beschikbaar zijn en niet te onderscheiden van een traditioneel gebouw. Of het nou gaat om een enkel leslokaal of omeen complete school: modulair bouwen is de oplossing. Zowel bij tijdelijk als permanent gebruik.
Wagenbouw biedt huisvestingsoplossingen voor tijdelijk en permanent gebruik in het onderwijs, de zorgen het bedrijfsleven. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij ondersteuning en begeleiding biedengedurende het gehele traject.
Dit artikel komt uit Stedebouw en Architectuur 06/2018. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov 2024Met een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Reactie toevoegen