UNIK Appartementen vormen een ‘levend kunstwerk’
De UNIK Appartementen bevinden zich aan de rand van een ontwikkelingszone, gelegen aan de waterkant. Door deze positie genieten bewoners van uitzichten over de Seine, het eiland Île Seguin en een nieuw stedelijk park tegenover de appartementen. Door het hart van de locatie naar buiten te openen, krijgt een merendeel van de appartementen bovendien veel zonlicht.
Reflectie van het park
De begane grond is transparant ontworpen door Beckmann-N’Thépé Architectes, zodat de link tussen exterieur en interieur versterkt wordt en de transitie tussen privé- en openbare ruimtes verzacht wordt. Vanuit eenzelfde idee is het gebouw op enige afstand van de straat gezet. Aan de noordelijke ingang, aan de rue Traversière, is een klein privéplein gerealiseerd om een dichtbebouwd straat te voorkomen.
© J. Callejas
De gevel van UNIK is gebaseerd op het uiterlijk van het Billancourt park en de rivier. De bekleding van mozaïek tegels in diverse groentinten en de balkons van wit beton moet een idee van continuïteit uitstralen, terwijl ze tegelijkertijd de verticale volumes doorbreken.
Natuurlijke continuïteit
In het ontwerp werd ook een grote hoeveelheid groen toegevoegd om zoveel mogelijk een ‘natuurlijke continuïteit’ te creëren. Zo vervolgt het nieuwe stedelijke park zijn pad in de centraal gelegen tuin en verder naar de dakterrassen. De architecten noemen het project dan ook een ‘levend kunstwerk’.
© Sto
Tehuis voor locked-in-syndroom
De UNIK woningen bestaan uit 140 appartementen, 19 sociale woningen en 1 tehuis met faciliteiten om mensen met het locked-in-syndroom (pseudocoma) te helpen. Het betreft het eerste Europese tehuis voor patiënten met dit syndroom. In dit tehuis kunnen 20 patiënten terecht, waar ze hun eigen woningen hebben en fysiotherapie en ergotherapie kunnen krijgen.
© O. Amsellem
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Reactie toevoegen