Trump: alleen nog maar mooie architectuur voor overheid
In het decreet uit Trump een voorkeur voor klassieke architectuur. Het decreet definieert echter niet aan welke standaarden een overheidsgebouw moet voldoen om als ‘prachtig’ benoemd te kunnen worden. De gebouwen zouden van klassiek ontwerp moeten zijn, maar dit wordt niet als verplichting aangehaald. Klassieke architectuur wordt in het decreet omschreven als ‘de architectonische traditie die is afgeleid van de vormen, principes en woordenschat van de architectuur van de Griekse en Romeinse oudheid’. Dat omvat stijlen als ‘neoklassiek, Georgisch, federaal, Grieks Revival, Beaux-Arts en Art Deco’.
Dit geldt voor de meeste overheidsgebouwen alsook publieke gebouwen die meer dan 50 miljoen dollar kosten. Volgens het decreet werd er door de Founding Fathers veel waarde gehecht aan de soort architectuur die je veel terugzag in de jaren 50 en 60 en zijn veel traditionele ontwerpen in latere jaren vervangen door ‘modernistische architectuur’ die ‘vaak onpopulair bij Amerikanen’ was.
Ontzet
Het decreet van de president wordt slecht ontvangen door diverse architecten in de VS. Het American Institute of Architects heeft op dezelfde dag dat het decreet naar buiten kwam een statement gemaakt, waarin het aangeeft ‘ondubbelzinnig tegen’ het decreet te zijn. Wel is er enige opluchting te vinden in het statement.
“Gemeenschappen moeten het recht en de verantwoordelijkheid hebben om zelf te beslissen welk architectonisch ontwerp bij hun behoeften passen”, is te lezen in het statement. “Hoewel we schrokken van het besluit van de regering om dit mandaat door te voeren, zijn we blij dat het decreet niet zo ver reikt als eerder werd gedacht.”
Het volledige bericht is te lezen op CNN.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen