Trapsgewijs woningcomplex geïnspireerd op fototaxie
Groeien naar de zon
Het project is ontworpen voor een locatie in het Lakeshore gebied in Toronto, Canada. In eerste instantie wilde ODA New York een trapsgewijze, hellende en L-vormige constructie maken, maar dit leidde tot een innovatieve oriëntatie van de woningen.
De studio draaide het achterste gedeelte van het gebouw en trok deze naar de zijde die parallel aan de kust ligt. Door de trapsgewijze structuur heeft 71% van de woningen (163 eenheden) uitzicht op het water (100% van de woningen boven de 13 e verdieping).
97% een balkon
Door deze draai van de structuur werd het mogelijk voor ODA New York om 97% van de woningen (221 van de 228 eenheden) te voorzien van een balkon. De studio tracht met dit ontwerp een complex te creëren dat de ‘kwaliteit van leven in stedelijke gebieden bevordert’ door toegang te geven tot licht, groene ruimtes en een gevoel van gemeenschap.
Het 24 verdieping tellende complex bevat verder een groot gemeenschappelijk terras, een binnenzwembad met zicht op de kust (met een glazen muur die volledig geopend kan worden), een dagopvang en ruim 10.000 m2 aan winkelruimte op de eerste verdieping.
"We kunnen en moeten onze houvast aan het grote doos-concept heroverwegen en in plaats daarvan woningcomplexen ontwerpen die meer zijn dan een collectie individuele privéwoningen," aldus Eran Chen, oprichter van ODA New York. "Het herstellen van onze relatie met de natuur in onze privéruimtes is een cruciaal onderdeel van het bewaren van onze fysieke en psychologische welzijn."
Andere projecten met verticaal groen
Een ander hoogbouwproject van ODA New York waarin leefbaarheid op nummer één staat is een glazen woontoren in Manhattan, een wolkenkrabber met open verdiepingen en tuinen. Een wooncomplex dat een soortgelijke trapsgewijze constructie als die van bovengenoemd project gebruikt, is het pixelwooncomplex van BIG. Dit project moet de ' grens tussen park en gebouw' doen vervagen door daktuinen op ooghoogte te bieden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen