Tilburgse dekenfabriek verandert in levendig winkelcentrum
Bonnie Snoek, architectenbureau Rijnboutt: “De grootste uitdaging in het project was bepalen welke delen van het gebouw behouden konden blijven en wat echt vernieuwd moest worden. Daarbij rekening houdend met de eisen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (het pand is een rijksmonument), maar natuurlijk ook met de veranderende functie van het gebouw. Zo moest er gezorgd worden voor voldoende ventilatie, verlichting, aantrekkelijke entrees en expeditie-ingangen.”
Sheddak
Snoek: “Het stond buiten kijf dat de typerende sheddaken uit 1930 teruggebracht zouden moeten worden, het geeft een prachtig natuurlijk licht in de winkels. Het glas moest wel gemoderniseerd worden om te voldoen aan de glaseisen van deze tijd, denk aan doorvalveiligheid en isolatiewaarde.” Albert Emmers, gevelbouwer JM Van Delft & zn: “De oorspronkelijke ruitjes van de sheddaken waren 47 cm breed. Om de authentieke uitstraling zoveel mogelijk te handhaven, kozen we voor een digitale zeefdrukprint, waarmee we met ruiten van 2 meter breed, het gevoel creëerden van de kleine ruitjes. Een stuk minder arbeidsintensief, maar net zo mooi.”
Lichtstraat
Naast de sheddaken, leverde AGC Glass zonwerend glas voor een lichtstraat boven de winkelpromenade. Koen Verschuuren, AGC Glass: “We hebben Stopray Vision-60 beglazing toegepast: superisolerend glas met innovatieve, driedubbele, zachte zilvercoating. Het combineert maximale lichttransmissie met minimale zonnewarmte.”
Oud en nieuw
“Aan de kopzijden van de fabriek hebben we 2 nieuwbouw winkelpanden gebouwd”, vertelt Snoek. “Deze nieuwe bebouwing vormt een mooi contrast met de historische fabriekshal. Daarnaast hebben we de 50 meter hoge schoorsteen van top tot teen gerestaureerd. Het verschil tussen nieuw en oud mag zeker zichtbaar zijn, je ziet het bijvoorbeeld goed in de kleur van de staalconstructies. Voor veel Tilburgenaren is dit een plek met herinneringen en emotie. We zijn er volgens mij heel goed in geslaagd om het winkelend publiek alle comfort te bieden, maar zeker ook geschiedenis te laten voelen.”

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Reactie toevoegen