Tender voor (her)ontwikkeling Groenmarkt Amsterdam gewonnen
In 2013 heeft de stadsdeelraad Centrum het stedenbouwkundig programma van eisen (SPvE) Groenmarkt vastgesteld. Vier ontwikkelaars hebben een plan uitgewerkt dat ook in de buurt is gepresenteerd. Het plan van HBB Ontwikkeling en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling kwam als winnaar uit bus.
De Groenmarkt is gelegen aan de Singelgracht aan de rand van de Jordaan. Het terrein wordt omsloten door de Groenmarktkade, Marnixstraat, het verlengde van de Lauriergracht en de Singelgracht.
Het winnende plan
Uitgangspunt in het winnende plan is een plein voor de buurt waar ‘toevallig’ twee nieuwe vrijstaande gebouwen staan. Het Marnixstraatblok en het Singelgrachtblok, ontworpen door de Amsterdamse architecten Ronald Janssen en Bastiaan Jongerius. Het Marnixstraatblok is een klassiek en bescheiden bakstenen gebouw dat zich in het beschermde 19e eeuwse stadsgezicht voegt. Het Singelgrachtblok is groen en eigentijds gebouw aan het water. Het biedt ruimte aan mens, plant en dier.
Martijn van de Poll, directeur van HBB Groep: “In ons plan hebben wij het Amsterdamse bouwblok binnenste buiten gekeerd. De buitenkant van deze blokken ziet er vaak strak en formeel uit, waar het binnenin het bouwblok groen is en weelderig. Heel informeel met balkons, uitbouwtjes, heel verschillend in schaal en stijl. Die informele groene en weelderige sfeer zit bij aan ons aan de buitenkant, voor de buurt heel prettig om naar te kijken.”
Natuurlijke omgeving
Gierzwaluw, mus, vleermuis en bijen vinden onderdak in de gevels van het Singelgrachtblok. Op het dak bevindt zich een duinlandschap met natuurbad dat is ontworpen door landschapsarchitect Harro de Jong. Het daklandschap leent zich voor opvang, reiniging en hergebruik van regenwater. Door begroeiing in de volle grond en langs de gevels, nestgelegenheid voor vogels vleermuizen en bijen en micro-milieus op het dak neemt de ecologische waarde van de Groenmarkt sterk toe.
In totaal zullen in het plan circa 40 nieuwe woningen worden gerealiseerd waarvan 13 levensloopbestendige sociale huurwoningen in een cluster voor mensen die in een beschermde woonomgeving willen of moeten wonen.
Kijk hier voor een video over het plan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen