Tender voor (her)ontwikkeling Groenmarkt Amsterdam gewonnen
In 2013 heeft de stadsdeelraad Centrum het stedenbouwkundig programma van eisen (SPvE) Groenmarkt vastgesteld. Vier ontwikkelaars hebben een plan uitgewerkt dat ook in de buurt is gepresenteerd. Het plan van HBB Ontwikkeling en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling kwam als winnaar uit bus.
De Groenmarkt is gelegen aan de Singelgracht aan de rand van de Jordaan. Het terrein wordt omsloten door de Groenmarktkade, Marnixstraat, het verlengde van de Lauriergracht en de Singelgracht.
Het winnende plan
Uitgangspunt in het winnende plan is een plein voor de buurt waar ‘toevallig’ twee nieuwe vrijstaande gebouwen staan. Het Marnixstraatblok en het Singelgrachtblok, ontworpen door de Amsterdamse architecten Ronald Janssen en Bastiaan Jongerius. Het Marnixstraatblok is een klassiek en bescheiden bakstenen gebouw dat zich in het beschermde 19e eeuwse stadsgezicht voegt. Het Singelgrachtblok is groen en eigentijds gebouw aan het water. Het biedt ruimte aan mens, plant en dier.
Martijn van de Poll, directeur van HBB Groep: “In ons plan hebben wij het Amsterdamse bouwblok binnenste buiten gekeerd. De buitenkant van deze blokken ziet er vaak strak en formeel uit, waar het binnenin het bouwblok groen is en weelderig. Heel informeel met balkons, uitbouwtjes, heel verschillend in schaal en stijl. Die informele groene en weelderige sfeer zit bij aan ons aan de buitenkant, voor de buurt heel prettig om naar te kijken.”
Natuurlijke omgeving
Gierzwaluw, mus, vleermuis en bijen vinden onderdak in de gevels van het Singelgrachtblok. Op het dak bevindt zich een duinlandschap met natuurbad dat is ontworpen door landschapsarchitect Harro de Jong. Het daklandschap leent zich voor opvang, reiniging en hergebruik van regenwater. Door begroeiing in de volle grond en langs de gevels, nestgelegenheid voor vogels vleermuizen en bijen en micro-milieus op het dak neemt de ecologische waarde van de Groenmarkt sterk toe.
In totaal zullen in het plan circa 40 nieuwe woningen worden gerealiseerd waarvan 13 levensloopbestendige sociale huurwoningen in een cluster voor mensen die in een beschermde woonomgeving willen of moeten wonen.
Kijk hier voor een video over het plan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec om 07:30 uurEindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Reactie toevoegen