Team Van Bergen Kolpa ontwerpt Het Groente Paleis in België
Het Groente Paleis wordt de landmark van de ‘The Green Hub’ aan de ring van Roeselare. Het gebouw wordt gerealiseerd op het dak van de Groente en fruit veiling REO, het voedsel logistieke hart van West-Vlaanderen. Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw.
High-tech onderzoekfaciliteiten
In het 9.500m2 grote gebouw bevinden zich high-tech onderzoekfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente omringd door een educatieve routing voor het brede publiek. In vier verschillende klimaatzones kan zo de teelt van tomaat en sla maar ook peper en aardbei beleefd worden. De entree met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten in het hart van het gebouw. In de zogenaamde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor innovatie van verticale teelt. De voet van de Gevelserre dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter voor het zuiveren van afvalwater.
Sculptuur van glas en staal
Het Groentepaleis is een trotse, transparante sculptuur van glas en staal. De architectuur is opgebouwd uit een ijle kasconstructie die zich aftekent tegen de hemel en rust op de betonnen sokkel van de veiling. Met spectaculaire zichtrelaties op de wijde omgeving en de stad krijgt stedelijke tuinbouw op industriële daken zo een prominente plaats in de skyline van Roeselare. De bouw start begin 2017 en het gebouw opent eerste de helft van 2018 zijn deuren voor telers, onderzoekers en het brede publiek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen