Taipei Twin Towers: het Times Square van Taipei
Het project heeft de naam Taipei Twin Towers en omvat twee torens, bestaande uit gestapelde blokken met elk een eigen gevel en functie. De bedoeling is dat Taipei Twin Towers een soort Times Square gaat uitstralen: een stedelijke hotspot voor winkelen, werken en toerisme.
Stationsgebouw als uitgangspunt
Het huidige centraal station van Taipei is een knooppunt van spoor- en metrolijnen en is daarnaast een belangrijke verbinding met de luchthaven. In het voorstel van MVRDV is het huidige stationsgebouw het uitgangspunt. Daarop worden bouwblokken van verschillende groottes geplaatst, waardoor een verticale wijkt ontstaat die een boost zal betekenen voor de huidige omgeving.
Torens met verschillende faciliteiten
Het ontwerp heeft twee schaalgroottes: aan de basis zorgen kleine gestapelde blokken, waarin zich winkels en outlets bevinden, voor een vriendelijke uitstraling. De blokken kunnen een paar winkels bevatten, maar soms ook slechts één winkel. Daarboven zijn grotere blokken geplaatst die twee torens vormen: een toren van 337 meter en een van 280 meter. In deze torens worden kantoren, een bioscoop en twee hotels gevestigd. Een van de hotels richt zich op jonge reizigers, terwijl het andere hotel een meer luxe uitstraling krijgt.
Verzonken plein met oog op historie
Op de begane grond bevindt zich een verzonken plein, voorzien van pergola's en tribunes voor publieke evenementen. Dit verzonken plein werkt als een archeologische spiegel: de vorige locaties van het station en oude huizen zijn zichtbaar gemaakt in de structuur. Hierdoor ervaren de bezoekers gemakkelijk en snel de link met het verleden.
Meerdere wegen naar de winkels
Door slim stapelen ontstaan publiek toegankelijke ruimtes die de natuurlijke ventilatie bevorderen. Bovenop de smallere winkelblokken zijn terrassen gepland. Deze worden met elkaar verbonden door middel van roltrappen en wandelpaden. Hiermee ontstaat tegelijkertijd een alternatieve ingang naar de winkels. Een verhoogd wandelpad ontsluit het station en functioneert daardoor als ruggengraat van het gebied.
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep 2024De transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug 2024In de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Politieke steun nodig voor kustverdediging samen met natuur
23 jul 2024In de tweede aflevering van de S&A Podcast Luisterlandschap een gesprek met Fransje Hooimeijer universitair…
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
20 jun 2024Bij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…
Reactie toevoegen