Succes van 3D-geprinte brug verdient vervolg
De productielocatie is een initiatief van Weber Beamix en BAM en moet ervoor zorgen dat het gehele proces efficiënter en sneller verloopt. De nieuwe productiemethode in de bouw vervult nu al een behoefte uit de markt. In de printrij staan verschillende projecten, waaronder huizen van het project Milestone en toepassingen binnen lopende projecten van BAM. Daarnaast is gestart met een innovatieve samenwerking met provincie Noord-Holland om een viertal fietsbruggen te printen. Hiermee wordt de faciliteit direct op de proef gesteld.
Waarom 3D printen?
Door deze manier van werken wordt individuele seriematige productie mogelijk, waardoor een enorme vrijheid in het ontwerpen ontstaat. De printrobot brengt namelijk alleen beton aan waar het constructief nodig is. Hoe minder beton er nodig is, hoe minder CO2 er (onnodig) wordt uitgestoten. Daarbij is geen bekisting meer nodig op deze manier, dus is er ook geen afval.
Minder fouten
Door deze manier van werken, verloopt het hele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct doorgerekend en toegepast.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen