Start online cursus over duurzame stad van de toekomst
De cursus Sustainable Urban Development: Discover Advanced Metropolitan Solutions is een MOOC ( massive open online course ) en wordt georganiseerd door de TU Delft en Wageningen UR en is een initiatief van AMS Institute, een wetenschappelijk instituut in Amsterdam. Met de cursus wil AMS Institute haar kennis delen en studenten wereldwijd bij elkaar brengen rondom het thema 'Steden van de toekomst'.
Grootstedelijke uitdagingen en oplossingen
Aanleiding van de cursus is het feit dat ruim de helft van de wereldbevolking in steden leeft, terwijl steden minder dan 3% van elle ruimte op aarde innemen. Het aandeel stadsbewoners zal alleen maar toenemen de komende jaren. Metropoolregio's hebben bovendien te maken met klimaatverandering, energievoorziening, mobiliteit, afval en voedsel. In de cursus gaan deelnemers aan de slag met deze uitdagingen en verzinnen oplossingen voor gebruik in eigen regio.
100 teams, 100 lokale vraagstukken
Na inschrijving kunnen deelnemers teams vormen om oplossingen te bedenken voor vraagstukken in hun eigen stad of regio rondom waterkwaliteit, waterberging, energiebesparing en verduurzaming, afvalverwerking en hergebruik, mobiliteit en de ruimtelijke inpassing hiervan. Met de 100 x 100 Challenge zet het programma in op 100 teams die samenwerken aan hun eigen lokale vraagstuk. Voor start van de cursus zijn al 38 teams gevormd, van Osaka tot Lima en van een bundeling van steden in Nigera tot steden in India. Zo wordt niet alleen Amsterdam onderwerp van deze cursus, maar ook veel andere gebieden. Tegelijkertijd levert dit een overzicht op van lokale vraagstukken en oplossingen wereldwijd.
Geïnteresseerden in stedelijke ontwikkeling kunnen deze gratis MOOC nog volgen. De eerste cursisten starten vandaag (26 januari 2016), maar later beginnen kan omdat het een online cursus is. Een specifieke vooropleiding is niet noodzakelijk.
Aanmelden kan via de website van edX .
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen