Solar Park op Groningen Westpoort
De gemeente Groningen stelt gronden beschikbaar en heeft ook de omgevingsvergunning benodigd voor de bouw reeds verstrekt. Voor dit project op Groningen Westpoort is inmiddels een positieve SDE+ beschikking ontvangen van Rijksdienst voor Ondernemingen (RVO). Niets staat de realisatie van dit zonnepark nog in de weg.
Zonneparken op braakliggende grondposities
Naast de milieudoelstellingen brengt de realisatie van zonneparken op braakliggende grondposities of pauzegebieden grote voordelen met zich mee voor gemeentes. Gemeentes verdienen aan de heffing van leges en aan de huur, of pacht als zij de gronden in eigendom hebben, zoals de gemeente Groningen. Ook besparen zij op kosten van onderhoud en creëren meer schaarste met een gunstig prijseffect op de gronden in de omgeving.
Om de haalbaarheid van het project te beoordelen en te bevorderen heeft Solar-EW intensief samen gewerkt met lokaal in Groningen goed ingevoerde partijen zoals Hegas en Cirkant.
Thin Film
De PV technologie die zal worden toegepast in het project op Westpoort is Thin Film. Deze technologie kan worden gezien als de volgende generatie van PV technologie. Waar de traditionele Kristallijne panelen aan het eind van de ontwikkel cyclus zijn aangekomen, is de Thin Film technologie volwassen, maar met een ruim ontwikkelpotentieel vooral als het gaat om efficiency. Deze panelen presteren aanmerkelijk beter bij schaduw en diffuus licht. Als bijkomend voordeel geven deze panelen minder schittering en worden als mooier ervaren. Thin Film zal meer stroom produceren tegen lagere kosten, ofwel laagste LCOE (Levelized Cost of Energy).
Overeenkomsten en voorstellen
Solar-EW heeft veel ervaring met project ontwikkeling en investment management. Voor 2015 ziet Solar-EW veel meer van dit soort projecten van de grond komen. Binnen enkele weken zullen ook andere gemeentes waar Solar-EW actief is met overeenkomsten en voorstellen naar buiten treden. De ontwikkelpijplijn van Solar-EW bedraagt circa 50MW aan projecten waarvoor in 2015 WABO en nog SDE+ zal worden aangevraagd. Voor een veelvoud van dit volume worden gesprekken gevoerd met gemeentes en grondeigenaren.
Vanaf 2015 in Nederland meerdere parken
Vanaf 2015 zullen er in Nederland meerdere parken van tussen de 5MW en 15MW worden gebouwd. Tot op heden was het grootste gerealiseerde solar park 2,3MW en in 2003 gerealiseerd op het dak van de Floriade.
Meer artikelen met dit thema
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?
15 aug om 07:30 uurDe Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma…
Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen
20 feb om 11:30 uurEen groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…
Superslimme energie interface motiveert gebruiker
5 feb om 07:30 uurEqui is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…
Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024
1 feb om 11:30 uurAls transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…
Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?
25 jan om 13:00 uurDe toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…
Gezond, duurzaam en betaalbaar wonen mogelijk maken
5 dec 2023Hoe gezond en energiezuinig is een verduurzaamde woning nu echt? In een uitgebreid onderzoek door de Woonbond…
Duurzame verlichting levert besparing op voor ROC Mondriaan
15 nov 2023Wat doe je als je bouwbudget bijna op is en er voor de buitenverlichting nog een forse offerte arriveert? Dan…
De samenwerking moet al in het inkoopproces gestalte krijgen
14 nov 2023Ondanks een niet optimale wettelijke druk om duurzaam en circulair te bouwen, is er veel mogelijk. Dat betoogt…
Reactie toevoegen