Smog Free Tower – van smog tot diamant
Roosegaarde’s project op Kickstarter, een website voor crowdfunding, voor The Smog Free Tower heeft op het moment van schrijven € 43.377 binnengehaald, met nog 36 dagen te gaan. Met € 50.000 als doel is het zeer waarschijnlijk dat de toren binnenkort een feit is.
De Smog Free Tower is reeds drie jaar in ontwikkeling. Het gebouw, zo’n zes tot zeven meter hoog, zuigt vervuilde lucht van de omgeving aan de bovenkant op en stoot dit aan de zijkanten weer als frisse lucht uit. Dit systeem wordt ook gebruikt om lucht te reinigen in ziekenhuizen. Roosegaarde benadrukt dat vervuilde lucht veelal onzichtbaar is, maar dat ‘de impact ervan op ons dagelijks leven erg reëel is’.
3,5 miljoen kubieke meter
Roosegaarde wil met de Smog Free Tower mensen in stedelijke gebieden laten ervaren hoe ernstig het vervuilingsprobleem eigenlijk is. Om dit kracht bij te zetten heeft de architect ringen en manchetknopen laten maken met daarin blokjes van ‘smogdeeltjes’ in een omhulsel van hars. De smog in één zo’n sieraad staat gelijk aan 1.000 kubieke meter vervuilde lucht. Volgens Roosegaarde gaat de toren zo’n hoeveelheid smog binnenhalen dat er dagelijks 3.500 Smog Free Cubes gemaakt kunnen worden.
Donateurs van het project op Kickstarter krijgen gratis een Smog Free Ring of Cufflinks. Haalt het project voldoende geld binnen, dan wordt een eerste toren op 4 september in Rotterdam geplaatst. De toren moet vervolgens de wereld rondreizen, onder meer naar Peking, Parijs, Los Angeles en Mexico-Stad.
Meer informatie via de website van Daan Roosegaarde, of bekijk onderstaande video.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen