Smalle straten en groen beperken hitte-eiland-effect
Theeuwes deed onderzoek naar het stedelijke hitte-eiland-effect, een fenomeen dat ontstaat door opslag van energie overdag en de uitstraling daarvan tijdens de nacht. Hierdoor zijn de temperaturen in steden 's avonds en 's nachts hoger dan op het platteland. Doel van haar onderzoek is het verbeteren van klimaatverandering in stedelijke gebieden.
Water verkoelt én verwarmt
Eén van de resultaten is dat water 's nachts juist verwarmend werkt door de grote thermische traagheid van waterpartijen. Dit bleek uit zowel modelsimulaties als waarnemingen in Nederland. "Dit is een nieuw inzicht dat nog niet in de dagelijkse praktijk van stadsplanning en -ontwerp wordt gebruikt," aldus Theeuwes. Daar komt bij dat water overdag wel verkoelend werkt, maar de extra waterdamp in de atmosfeer dit juist weer tegenwerkt.
Theeuwes onderzocht ook het gevolg van de grootte van de waterpartij op het effect. Zo bleek dat ruimtelijke spreiding van kleine waterpartijen een groter deel van de stad beïnvloedt, hoewel het temperatuureffect het grootste is voor een enkele grote waterpartij. Groen zorgt dan weer voor een vermindering van ongeveer 0,6 graden per 10 procent groen.
Hogere gebouwen, smallere straten
Een ander resultaat werpt smalle straten op als gunstig ontwerpmiddel tegen het hitte-eiland-effect. De temperatuur op straat ontstaat door beschaduwing en het 'vasthouden' van thermische straling vanuit gebouwen. Nu blijkt dat hogere gebouwen en smallere straten ervoor zorgen dat het hitte-eiland-effect daalt in plaats van stijgt in de zomer. In de winter is dat andersom.
Theeuwes onderzocht daarnaast waarom het vooral 's ochtends in de stad koeler is dan in de omgeving. Leest de resultaten van haar onderzoek verder op de site Verbinden van Duurzame Steden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen