Razendsnelle 3D-printer gebruikt hologrammen
Deze methode is gebaseerd op een bestaande 3D-techniek die lasers gebruikt om lichtgevoelige materialen om te vormen tot hard plastic. Dit duurt doorgaans enkele minuten, maar met de nieuwe technologie wordt alles in één keer geprint door het 3D-lichtveld (ook wel een hologram).
Hierdoor is de 3D-print techniek zowel sneller, als sterker. Het materiaal wordt als monocoque opgebouwd, zodat het object geen zwaktes in de ‘nerven’ zoals die van normale 3D-geprinte objecten heeft. Het gaat hier om een technologie in ontwikkeling, met aanzienlijke limieten in de grootte van printbare objecten, maar de mogelijkheden die het biedt voor de bouwmarkt zijn groots.
Daqri is een startup die augmented reality apparaten ontwerpt en ontwikkelt, met kantoren in San Francisco en Milton Keynes. Ook maakt het bedrijf smart glasses, gelijk aan de Microsoft Hololens, en head-up displays voor auto’s.
Lees hier meer informatie over de 3D-print technologie.

De 3D-printer van Daqri. © Daqri
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Reactie toevoegen