Wie actief is in het werkveld ‘onderwijshuisvesting’ en aan de slag wil gaan met een programmatische aanpak van de opgave, kan binnenkort ontdekken hoe het Programma Onderwijshuisvesting daaraan kan bijdragen. Met onder meer deze nieuwe tool: Het informatielandschap.
Vernieuwde, integrale aanpak onderwijshuisvesting

Het ministerie van OCW zet zich samen met de PO-Raad, VO-raad en de VNG in voor het realiseren van kwalitatief goede onderwijshuisvesting. Dit doen zij onder andere met het Programma Onderwijshuisvesting. Daarbij wordt door een integrale aanpak gemikt op een versnelling en kwalitatieve verbetering van de (verouderde) huisvestingsvoorraad. Het programmabureau wordt uitgevoerd door Invest-NL en Kenniscentrum Ruimte-OK.
Anders organiseren
Het Programma Onderwijshuisvesting bundelt alle beschikbare kennis en expertise voor een meer integrale en programmatische aanpak van de onderwijshuisvestingsopgave om zo schoolbesturen, gemeenten in samenwerking met de markt op weg te helpen.
Wil je weten hoe je de opgave anders kunt organiseren, welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot beheer & onderhoud, wat er mogelijk is met bundeling of wil je op een andere manier naar de businesscase kijken? Kom dan naar een van de drie regiobijeenkomsten op:
- 22 mei in Zwolle
- 29 mei in Utrecht
- 5 juni in Eindhoven
Daar kun je terecht met al je vragen over het programma, ontdek je ervaringen van anderen, kun je ook meedenken en hoor je welke ondersteuning en tools er beschikbaar zijn.
Programma
Aftrap
Deze interactieve middag start met een aftrap vanuit Invest-NL, het ministerie van OCW en Kenniscentrum Ruimte-OK. Je krijgt een introductie op het Programma Onderwijshuisvesting en je leert meer over de drie pijlers: 'Basis in beeld', 'Proces & productstandaardisatie' en 'Organiseren van de opgave'. Ook hoor je meer over de kennisinfrastructuur en de Community of Practice (CoP).
Keuzerondes
Na dit plenaire deel kun je deelnemen aan twee sessierondes. In deze sessies krijg je meer informatie over specifieke onderdelen van het programma en is er ruimte voor feedback en vragen.
Sessie 1 | Het informatielandschap
Het informatielandschap is een toekomstige online-tool die gemeenten en schoolbesturen kan gaan helpen bij de afweging welke gebouwen versneld gerenoveerd of vervangen moeten worden.
Sessie 2 | Standaard meerjaren onderhoudsplan (MJOP)
De tweede sessie gaat over het standaard meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Deze tool is nog in ontwikkeling. Tijdens deze sessie krijg je een voorproefje van hoe het standaard MJOP eruit gaat zien.
Sessie 3 | Aan de slag met het Programma Onderwijshuisvesting
Deze sessie gaat over de tools die al beschikbaar zijn én hoe jij een bijdrage kunt leveren aan toekomstige tools. Ook hoor je hoe je op de hoogte kunt blijven van wat er gebeurt binnen het programma.
Netwerken en live helpdesk
De middag wordt afgesloten met een korte terugkoppeling vanuit de sessies. Vervolgens is er de mogelijkheid om met elkaar bij te praten en om gebruik te maken van de live helpdesk. Hier kan je terecht voor jouw algemene vragen of vragen over (mogelijke) projecten.
Tijdschema
- 13.00 uur: opening
- 14.00 uur: Keuzeronde 1
- 15.15 uur: Keuzeronde 2
- 16.15 uur: korte terugblik, live-helpdesk & netwerken
Wil jij meer weten over hoe je in jouw regio kunt werken aan toekomstbestendige onderwijshuisvesting? Ontdek dan alle info of meld je meteen aan op deze webpagina van Ruimte-OK. Deelname is gratis, aanmelden verplicht.
Bron: Ruimte-OK
Foto: Kindcentrum Hanzewijk (Kampen; foto: 19 het atelier)
Nog meer informatie, kennis en inspiratie voor architecten en iedereen uit de onderwijs-vastgoedsector ontdek je tijdens het populaire Duurzame & Gezonde Scholen Congres 2024 (13 november).
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Betere leerprestaties in toekomstbestendige schoolgebouwen
30 jan om 07:30 uurHoe zetten we onze (financiële) middelen effectiever in voor gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen? Die…
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Reactie toevoegen