Wie actief is in het werkveld ‘onderwijshuisvesting’ en aan de slag wil gaan met een programmatische aanpak van de opgave, kan binnenkort ontdekken hoe het Programma Onderwijshuisvesting daaraan kan bijdragen. Met onder meer deze nieuwe tool: Het informatielandschap.
Vernieuwde, integrale aanpak onderwijshuisvesting
Het ministerie van OCW zet zich samen met de PO-Raad, VO-raad en de VNG in voor het realiseren van kwalitatief goede onderwijshuisvesting. Dit doen zij onder andere met het Programma Onderwijshuisvesting. Daarbij wordt door een integrale aanpak gemikt op een versnelling en kwalitatieve verbetering van de (verouderde) huisvestingsvoorraad. Het programmabureau wordt uitgevoerd door Invest-NL en Kenniscentrum Ruimte-OK.
Anders organiseren
Het Programma Onderwijshuisvesting bundelt alle beschikbare kennis en expertise voor een meer integrale en programmatische aanpak van de onderwijshuisvestingsopgave om zo schoolbesturen, gemeenten in samenwerking met de markt op weg te helpen.
Wil je weten hoe je de opgave anders kunt organiseren, welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot beheer & onderhoud, wat er mogelijk is met bundeling of wil je op een andere manier naar de businesscase kijken? Kom dan naar een van de drie regiobijeenkomsten op:
- 22 mei in Zwolle
- 29 mei in Utrecht
- 5 juni in Eindhoven
Daar kun je terecht met al je vragen over het programma, ontdek je ervaringen van anderen, kun je ook meedenken en hoor je welke ondersteuning en tools er beschikbaar zijn.
Programma
Aftrap
Deze interactieve middag start met een aftrap vanuit Invest-NL, het ministerie van OCW en Kenniscentrum Ruimte-OK. Je krijgt een introductie op het Programma Onderwijshuisvesting en je leert meer over de drie pijlers: 'Basis in beeld', 'Proces & productstandaardisatie' en 'Organiseren van de opgave'. Ook hoor je meer over de kennisinfrastructuur en de Community of Practice (CoP).
Keuzerondes
Na dit plenaire deel kun je deelnemen aan twee sessierondes. In deze sessies krijg je meer informatie over specifieke onderdelen van het programma en is er ruimte voor feedback en vragen.
Sessie 1 | Het informatielandschap
Het informatielandschap is een toekomstige online-tool die gemeenten en schoolbesturen kan gaan helpen bij de afweging welke gebouwen versneld gerenoveerd of vervangen moeten worden.
Sessie 2 | Standaard meerjaren onderhoudsplan (MJOP)
De tweede sessie gaat over het standaard meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Deze tool is nog in ontwikkeling. Tijdens deze sessie krijg je een voorproefje van hoe het standaard MJOP eruit gaat zien.
Sessie 3 | Aan de slag met het Programma Onderwijshuisvesting
Deze sessie gaat over de tools die al beschikbaar zijn én hoe jij een bijdrage kunt leveren aan toekomstige tools. Ook hoor je hoe je op de hoogte kunt blijven van wat er gebeurt binnen het programma.
Netwerken en live helpdesk
De middag wordt afgesloten met een korte terugkoppeling vanuit de sessies. Vervolgens is er de mogelijkheid om met elkaar bij te praten en om gebruik te maken van de live helpdesk. Hier kan je terecht voor jouw algemene vragen of vragen over (mogelijke) projecten.
Tijdschema
- 13.00 uur: opening
- 14.00 uur: Keuzeronde 1
- 15.15 uur: Keuzeronde 2
- 16.15 uur: korte terugblik, live-helpdesk & netwerken
Wil jij meer weten over hoe je in jouw regio kunt werken aan toekomstbestendige onderwijshuisvesting? Ontdek dan alle info of meld je meteen aan op deze webpagina van Ruimte-OK. Deelname is gratis, aanmelden verplicht.
Bron: Ruimte-OK
Foto: Kindcentrum Hanzewijk (Kampen; foto: 19 het atelier)
Nog meer informatie, kennis en inspiratie voor architecten en iedereen uit de onderwijs-vastgoedsector ontdek je tijdens het populaire Duurzame & Gezonde Scholen Congres 2024 (13 november).
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec om 07:30 uurIn het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov om 07:30 uurHet is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov om 07:30 uurVoor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov om 07:30 uurOns nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov om 07:30 uurNog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Reactie toevoegen