Publicatie over groene daken en regenwaterretentie
Groene daken vangen fijnstof in, verkoelen zowel het gebouw als de stad en zien er mooi uit. Ook houden groene daken een deel van het regenwater vast en kunnen zij zorgen voor vertraging van de afvoer bij extreme regenval in de zomer.
De vraag is wanneer de opvang van regen een relevante bijdrage levert aan het stedelijk waterbeheer. Bij normale regen zorgt een begroeid dak al snel voor afname van hemelwaterafvoer naar de riolering en de zuivering. Maar om extreme buien te verwerken moet de waterberging veel groter zijn dan bij de huidige groene daken gebruikelijk is en moet de berging geleidelijk (gestuurd) leeglopen. Een geleidelijke leegloop is noodzakelijk om het watersysteem niet te zwaar te belasten en nodig om te zorgen dat de berging weer tijdig beschikbaar is voor de volgende bui.
De publicatie helpt bij het ontwerp, aanleg en beheer van groene daken en draagt bij aan het stellen van functionele eisen ten behoeve van het waterbeheer. Groene daken nader beschouwd is een uitgave van STOWA en Stichting RIONED.

Groene daken kunnen helpen gevolgen van buien te verminderen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Betrek burgers bij wijkaanpak klimaatadaptatie
11 feb om 07:30 uurOm wijken weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, experimenteert de provincie Utrecht met een wijkaanpak…
Rapportcijfers voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
31 jan om 07:30 uurSinds enkele jaren hanteren gemeenten een puntensysteem voor biodiversiteit in plannen voor gebiedsontwikkeling…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Reactie toevoegen