Projectvoorstel RINKKAAI wint wedstrijd Wonen aan het Park in Gent
Het ontwerpteam van RINKKAAI wordt (voor architectuur en publieke ruimte) geleid door KCAP Architects& Planners (Rotterdam, NL), evr-Architecten (Gent, B) en Omgeving (Antwerpen, B) – zij worden bijgestaan door een uitgebreide groep partners en adviseurs met o.a. Establis, VK engineering, Saison Menu, Fris in het Landschap en Common Ground.
Een grote diversiteit aan doelgroepe
RINKKAAI wordt een nieuw stadsdeel voor een grote diversiteit aan doelgroepen, een intergenerationele buurt met een ruime variatie aan woningtypologieën voor zowel jonge gezinnen met kinderen, koppels, co-housing groepen en minder en meer zorgbehoevende senioren.
Gebied een rustgevende groene context
Dit ontwerp (met o.a. een nieuw buurthuis, een gezondheidshuis en kinderopvang) zet maximaal in op het laten ontstaan van een nieuwe gemeenschap, die verbonden is met elkaar en zijn omgeving. Door de locatie langs de Fabiolalaan en vlakbij het recreatiepark Blaarmeersen biedt het gebied een rustgevende groene context en legt het project verbindingen tussen stad en groen, wonen en ontspannen en de bestaande en de nieuwe buurt.
Het architectonisch concept voorziet in een ensemble van 6 compacte paviljoenen, met elk hun eigenheid maar toch met een duidelijk gemeenschappelijk DNA. Vorm, positie, hoogte en materiaalgebruik van de gebouwen worden afgestemd op de directie relatie met de omgeving. Door de stedenbouwkundige positionering en het laten verspringen van de gebouwen tegenover elkaar ontstaan groene tussengebieden en gevarieerde zichten vanuit elke woning.
Volledig passief en BEN- (Bijna Energie Neutraal)
Het project wordt volledig passief en BEN- (Bijna Energie Neutraal) klaar, door middel van een innovatief energieconcept waarbij o.a. warmte aan het water van de Leie, maar ook aan afvalwater wordt onttrokken.
Ook sociale duurzaamheid, duurzame projectfinanciering en participatie en samenwerking met de buurt spelen in het duurzaamheidsconcept een belangrijke rol.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Reactie toevoegen