Prijs voor beste keramische architectuur 2016 uitgereikt
Dit jaar werden twee projecten bekroond met een gedeelde hoofdprijs: het kantoorgebouw 2226 van architect Dietmar Eberle en Huis 1014 in het historische centrum Granollers (Barcelona) van het Spaanse architectenbureau HARQUITECTS. Verdere winnaars zijn Termieten in de categorie Woningen, het auditorium van het AZ Groeninge in de categorie Openbare Gebouwen en het project Marília in São Paulo (Brazilië) in de categorie Hergebruik.
Kantoorgebouw 2226
“Het belangrijkste kenmerk van dit gebouw is het energie-concept: er is geen enkele behoefte aan actieve ventilatie, airco of verwarming. Dit wordt mogelijk gemaakt door een bijzondere, keramische binnenmuurconstructie,” aldus de jury.
Huis 1014
“Een fraai voorbeeld van hoe je binnenstedelijk creatief met lege ruimte om kunt gaan. HARQUITECTS bedacht een langgerekte reeks van afwisselende binnen- en buitenruimten: een privé-woning, een pension, terrassen en atria. Het gebruik van bakstenen geeft een unieke uitstraling, door de combinatie van traditie en modernisme,” aldus de jury.
Termietenhuis
“Termieten dienden als inspiratie voor een project uit Vietnam, dat won in de categorie Woningen. De indeling van het gebouw lijkt op het bouwplan van een termietenheuvel: alle gangen, galerieën en kamers komen namelijk samen in één centrale woonkamer,” aldus de jury.
Auditorium AZ Groeninge
“Een ziekenhuis in het Belgische Kortrijk. Ruwe baksteen omhult de fraaie gebogen gevel. De bakstenen werden verticaal geplaatst om de geplooide kromming van het gebouw te benadrukken,” aldus de jury.
Marília
“Winnaar in de categorie Hergebruik is het project Marília in São Paulo (Brazilië). Het huis dateert uit 1915,” aldus de jury.
Inspiratie uit de natuur
"Ik ben onder de indruk van de kwaliteit en het internationale karakter van de inzendingen dit jaar Zij illustreren hoe keramische architectuur kan leiden tot unieke en toekomstgerichte projecten, zelfs onder extreme klimatologische of ruimtelijke omstandigheden. De innovatieve winnende projecten laten daarnaast ook de gevarieerde toepassingsmogelijkheden van baksteen als bouwmateriaal zien,” aldus Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen