Een coalitie van 29 maatschappelijke organisaties - 'Samen verkleinen we de afstand' - roept het nog te vormen kabinet op om de bereikbaarheid van voorzieningen fors te verbeteren.
Pleidooi voor betere bereikbaarheid voorzieningen
De bereikbaarheid van dagelijkse voorzieningen staat onder druk. Ze komen verder weg te liggen van woningen en het aanbod van het openbaar vervoer verschraalt steeds verder. Die slechte bereikbaarheid van voorzieningen is op meerdere fronten slecht nieuws.
Uiteraard hebben bewoners er zelf last van wanneer een supermarkt of huisarts zich niet op korte afstand van hun woning bevindt. Dat daardoor veel mensen vaker de auto pakken heeft vervolgens een negatieve invloed op de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid.
Bedrijventerreinen
Voor de mensen die zich geen auto kunnen veroorloven is de nabijheid van werk een must. Maar één op de vijf bedrijventerreinen is slecht of helemaal niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Daardoor worden mensen beperkt in het werk dat ze kunnen doen. En wat te denken van ouderen die niet binnen vijftien minuten bij een huisarts kunnen zijn?
Eerlijke kansen
Als dagelijkse bestemmingen voor iedereen goed bereikbaar zijn, zorgt dat onder meer voor eerlijke kansen op onderwijs en banen, veiliger verkeer en gezondere lucht. Dat kan bereikt worden door mensen alternatieven te bieden, zoals voldoende fiets- en looproutes, deelmobiliteit en openbaar vervoer op maat. Anderzijds gaat het om de nabijheid van voorzieningen.
Een coalitie van 29 organisaties (zie onder) pleit er daarom voor om bij nieuwbouw veel meer clusters van woningen en voorzieningen te maken. "We staan aan de vooravond van een grote bouwopgave, dus daar ligt een heel grote kans", aldus Marjolein Demmers van Natuur & Milieu.
Om dit tij te keren, overhandigen de organisaties het Manifest voor bereikbaarheid aan de vaste Tweede Kamercommissie van Infrastructuur & Waterstaat. Hierin vragen ze met klem om voorzieningen voor iederéén goed bereikbaar te maken.
Kijk ook op de website Samen verkleinen we de afstand voor concrete oplossingen.
Coalitie
Het Manifest voor bereikbaarheid is ondertekend door deze 29 organisaties:
Bartiméus Fonds, CNV, Coalitie van Deelauto-aanbieders, Comité Schone Lucht, Fietsersbond, FNV, HandicapNL, IEDERIN, Jonge Klimaatbeweging, KWF Kankerbestrijding, Landelijke Studentenvakbond, Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, Longfonds, MENSenSTRAAT, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Natuur & Milieu, Nederlandse Spoorwegen, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, OV-NL, ROVER, Stichting Steenbreek, Stichting Stimuland, Stichting voor Werkende Ouders, Studenten voor Morgen, Voetgangersbeweging Nederland, VoetgangersVereniging Nederland, Wij Staan Op! en Wandelnet.
De inhoud van het manifest is verder ook afgestemd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Bron: Biind
Foto: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen