Pilot verduurzaming huur- én koopwoningen door Woonwaard en Dura Vermeer
In 2050 wil Woonwaard dat al haar woningen CO2-neutraal zijn. Een deel van het bezit bestaat uit woningblokken huurwoningen met tussen de huurwoningen af en toe een koopwoning. Deze tussenliggende koopwoningen zorgen ervoor dat Woonwaard het hele woningblok niet kan verduurzamen. Als de koopwoningen niet op dezelfde manier als de huurwoningen worden geïsoleerd, ontstaan er namelijk energielekken. Het ziet er mooier uit wanneer een heel blok dezelfde uitstraling behoudt. De waardeontwikkeling van de koopwoning stijgt naar verwachting ook wanneer deze beter is geïsoleerd.
Pilot gebouwgebonden financiering
De investering voor het verduurzamen van de woning is voor particulieren vaak niet te financieren. Woonwaard en Dura Vermeer willen samen, aan de hand van een pilot, met woningeigenaren gaan onderzoeken of een zogenaamde gebouwgebonden financiering een oplossing kan bieden voor dit probleem. ASN Groenprojectenfonds en Liander werken hier graag aan mee. Bij deze constructie gaat niet de woningeigenaar de lening aan, maar wordt deze voorgefinancierd en hoort de financiering bij de woning. De woningeigenaar betaalt, gekoppeld aan de aansluiting, een vast bedrag per maand en de energierekening daalt met minimaal hetzelfde bedrag per maand. Daardoor blijven de woonlasten gelijk (of dalen zelfs). Bij verkoop gaat de betalingsverplichting over op de volgende eigenaar. Zo heeft de woningeigenaar nooit een restschuld voor de investering in duurzaamheid.
Uitkomst corporaties en particulieren
Woonwaard, Dura Vermeer, ASN Groenprojectenfonds en Liander hebben een intentieovereenkomst getekend: via een concreet project willen zij gezamenlijk de mogelijkheden onderzoeken op gebouwgebonden financiering. Dat onderzoek doen zij samen met de woningeigenaren. Hun mening en positie zijn hierin heel belangrijk. Rond de zomer hopen de vier partijen de eerste resultaten te hebben van het onderzoek, zodat de pilot vervolgens in de praktijk kan worden gebracht. Mocht de uitslag van de pilot een succes worden, dan kan dit op termijn voor vele corporaties en woningeigenaren een oplossing bieden.
André Köster, directeur Dura Vermeer: “De samenwerking met Woonwaard (en ASN en Liander) is een voorbeeld hoe we de volgende stap kunnen zetten in de verduurzaming van woningbezit. Het is natuurlijk prachtig als we particuliere woningbezitters met een vernieuwend en aantrekkelijk voorstel mee kunnen krijgen met het verduurzamen, verbeteren en mooier maken van de blokken, straten en wijken.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen