Participatie in de wijk via ‘groene coöperatie’
Aanleiding voor het werkbezoek was het initiatiefvoorstel buurtrechten van mevrouw Tanamal, waarmee zij burgers meer rechten wil geven om invloed uit te oefenen op hun omgeving, onder andere waar het gaat om het groen. “Bewoners met initiatieven om hun wijk of buurt mooier, leefbaarder en beter te maken, lopen tegen allerlei wet- en regelgeving aan. Ik wil in een aantal gemeenten experimenten met buurtrechten. Met deze rechten geven we mensen meer zeggenschap over hun buurt. Hierdoor krijgen bewoners de mogelijkheid om mee te beslissen over bijvoorbeeld het beheer van het buurthuis, de groenvoorziening of het tegengaan van vervuiling.”
Groenbedrijf brengt kwaliteit en continuïteit
VHG heeft het Kamerlid uitgenodigd om over dit thema van gedachten te wisselen en om een voorbeeld van succesvolle participatie in de praktijk te bekijken. Zo’n voorbeeld is de Stichting Postzegelparken. Deze onafhankelijke partij begeleidt bewoners die in de openbare ruimte een aantrekkelijke plek willen realiseren. Ook groene ondernemers haken hierbij aan, zoals Van der Tol Hoveniers en Terreininrichters in Amsterdam. “Het groenbedrijf kan kennis en kunde inbrengen en helpen om de benodigde kwaliteit en continuïteit te borgen. Zo zorgen we ervoor dat het groen in de openbare ruimte ook op langere termijn haar waardevolle functies kan blijven vervullen”, aldus Roozen. “Burgerparticipatie is niet meer weg te denken. Naar ons idee is samenwerken het credo, bijvoorbeeld in een groencoöperatie waarbij verschillende partijen zich kunnen aansluiten en hun afspraken in een convenant vastleggen.”
Publicatie
In samenwerking met Vereniging Stadswerk heeft VHG een Cahier Burgerparticipatie uitgegeven ter gelegenheid van het werkbezoek van mevrouw Tanamal. In dit boekje zijn enkele vragen en aandachtspunten op een rij gezet, samen met een aantal interessante voorbeelden van burgerparticipatie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Reactie toevoegen