Parc de la Distance: social distancing als ontwerpelement
Parc de la Distance is Studio Prechts geesteskind in dit gedachte-experiment. Het ontwerp is direct geïnspireerd op de sluiting van bekende Weense parken, zoals Schönbrunn en Belvedere, toen de coronacrisis aanbrak. Bewoners konden nergens anders hun benen strekken dan op de stoep. Prechts oplossing is een park dat te allen tijde de anderhalve meter afstand waarborgt zonder de persoonlijke connectie verloren te laten gaan.
Ver weg maar toch dichtbij
Het ontwerp van Parc de la Distance heeft de vorm van een menselijke vingerafdruk. Bezoekers wandelen door parallel aan elkaar liggende paden over een golvend landschap, telkens met een 90 centimeter brede heg aan weerszijden. Elk pad heeft aan de in- en uitgang een poort die aanduidt of het pad beschikbaar is.
Beeld: Studio Precht
Elk pad is 240 centimeter verwijderd van een ander pad, inclusief de heg, waardoor de afstand gewaarborgd blijft. Desondanks moeten wandelaars zich verbonden met elkaar voelen door het geluid van hun voetstappen over de met rood grind bestrooide wandelpaden. Op sommige verhoogde punten in het park kunnen ze over de heg uitkijken en anderen zien, terwijl ze op andere punten compleet omringd zijn door de natuur.
Chris Precht, oprichter van Studio Precht (voorheen Penda): “Mijn vader zei altijd dat er kracht schuilt in afzondering. Je leert jezelf kennen, je krachten en zwaktes. Je realiseert je dat je maar een klein deel van een enorm universum bent. Dat is, denk ik, en belangrijke les in tijden van egocentrisme. Dingen als een afgelegen retraite, meditatie, een bergtop of een wandeling van twintig minuten in afzondering kan je tot deze realisatie brengen.”
Na de pandemie
Het Parc de la Distance is een voorstel voor een braakliggend terrein in Wenen. Tot die tijd is het een gedachte-experiment. Studio Precht kijkt in dat experiment ook vooruit. Zodra het moment aanbreekt dat mensen weer bij elkaar mogen komen, dan verwijdert Precht een deel van het centrum van het park. Dat punt maakt vervolgens plek voor fonteinen. Na een korte stop kunnen wandelaars hun pad verder bewandelen. Het fonteinplein moet zo een kort moment van stilte en rust zijn in een stedelijke omgeving.
Beeld: Studio Precht
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Reactie toevoegen