Op en onder het water in Deens stedelijk park
Natuur op ooghoogte
Het Nordhavn Islands project zal vlak naast de Copenhagen International School, ook van C.F. Møller Architects, worden gerealiseerd en dient daarmee als een natuurlijke doorgang tussen de school en de wijk. “Ons voortel omarmt de samenkomst van water en natuur op ooghoogte,” aldus de architect. “Het project heeft enorme potentie om als gemeenschapsdrijfveer te dienen en met water als een motiverende en sociale trigger.”
De activiteiten worden verdeeld over drie eilanden, elk met zijn eigen kenmerken. The Reef is een multifunctioneel platform aan de kade voor ‘aqualeren’, The Lagoon is een drijvende arena voor watersporten als kajakken en The Sun Bath is een heus bad met sauna en een gebied voor zwemtrainingen. Het laatste eiland is een extensie van de school, zodat deze zowel voor schooldoeleinden als door bezoekers gebruikt kan worden.
Natuurlijk veilige omgeving
Om het project uniek te maken ten opzichte van andere wateromgevingen heeft de architect met opzet een ‘ruw karakter’ aan Nordhavn Islands gegeven. “Het weer, klimaat en de natuur zijn belangrijke middelen voor beweging, recreatie en leren,” aldus C.F. Møller. “De eilanden worden daarom omringd door een band van vegetatie dat vrij kan groeien, zodat het natuur- en waterlandschap op ooghoogte een leerlandschap wordt. Ook dient de vegetatie als een natuurlijke barrière zodat kleine kinderen veilig de Nordhavn Islands kunnen ontdekken.”
Verwacht wordt dat het Nordhavn Islands project in de zomer van 2017 wordt afgerond, tegelijkertijd met de opening van de Copenhagen International School. Deze school beslaat een oppervlak van 25.000m2 en biedt plaats aan 1.200 leerlingen. Het schoolgebouw wordt bekleed met 12.000 zonnepanelen en biedt een bibliotheek en sportfaciliteiten die ook door de wijk gebruikt kunnen worden.
Lees meer over de Nordhaven Islands. Of lees meer over de Copenhagen International School.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Reactie toevoegen