Ook omgeving moet meetellen voor BREEAM
Dat is de mening van Daniël Awater van Nuon Warmte, dat onder meer in Amsterdam bouwt aan een omvangrijk stadswarmtenetwerk.
Volgens Awater zit er een weeffout in het puntensysteem waarmee een BREEAM-certificaat tot stand komt. Het systeem houdt ook rekening met zelf opgewekte energie om een warmte-installatie draaiende te houden. Dat pakt gunstig uit voor gebouwen die gebruik maken van een eigen wko-installatie. Panden die warmte van buiten halen hebben dat voordeel niet.
Rendement
Awater pleit daarom voor aanpassing van het puntensysteem van BREEAM. “Er is veel voor te zeggen om rekening te houden met duurzame maatregelen in de nabije omgeving. Dat kan stadswarmte zijn, maar je kunt ook denken aan windenergie. Gebouwen die daar gebruik van maken zijn zeker niet minder duurzaam.”
Als voorbeeld noemt Awater de Amsterdamse Zuidas, waar zowel stadswarmte als wko wordt gebruikt. “Als je de rendementen van deze systemen naast elkaar legt, zie je dat ze elkaar weinig ontlopen. Voor elk deel warmte is met een wko-installatie 0,64 deel aan primaire energie nodig, voor stadswarmte is dit 0,61. De kosten ontlopen elkaar dus niet veel. Toch is de BREEAM-score niet hetzelfde.” Overigens is het rendement voor stadswarmte in andere gebieden in Nederland aanzienlijk hoger en dus duurzamer door toepassing van afvalverbranding en biomassa.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei om 11:00 uurIn een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
6 feb om 07:30 uurDe huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…
Reactie toevoegen