Ontwikkelwedstrijd Bosrijk levert bijzondere bouwprojecten op
Bosrijk is volop in ontwikkeling. Daarbij spelen duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en spraakmakende architectuur een belangrijke rol. Het bestaande landschap is uitgangspunt voor de bouwontwikkeling. Het wonen in dit landschap wordt vormgegeven als 'beelden in een beeldentuin'. De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. De woningen worden gebouwd in het gebied waar ook de 3D-betongeprinte woningen komen. De ontwikkelaars werken hun plannen nu verder uit. Naar verwachting wordt in 2019 gestart met de bouwwerkzaamheden.
Buurtschap Waldschap van LPM Development B.V.
Buurtschap Waldschap bevat in totaal 48 woningen met het landschap als uitgangspunt. Landschap en wonen vloeien naadloos in elkaar over. Het plan bestaat uit vier clusters van woningen met doorzichten en toegangen naar het landschap, dat een openbaar karakter heeft.
Parkeren wordt uit het zicht - half verdiept tussen de woningen - aangelegd waardoor een hoogteverschil ontstaat tussen het dek en het landschap. Van dit hoogteverschil wordt gebruik gemaakt in de woningen, die daardoor extra hoge woonruimtes krijgen. Er worden alleen circulaire bouwmaterialen gebruikt en de huizen zijn volledig zelfvoorzienend. De houten woningen hebben geïntegreerde zonwering. Afhankelijk van de ligging zijn de daken voorzien van zonnepanelen of sedum.
Zuiver van BPD Ontwikkeling BV en Sprangers Vastgoedontwikkeling B.V.
Het uitgangspunt van Zuiver, met 33 woningen, is om het landschap zo open en groot mogelijk te houden door de woningen in drie volumes te verdelen en zoveel mogelijk naar de rand van het gebied te plaatsen. De verspringende gevels en de trapsgewijze opbouw van de volumes zorgen voor mooie overgangen tussen het landschap en de woningen. De woningen hebben diverse buitenruimtes op maaiveld en op platte daken. Centraal in het gebied is een grote open ruimte met plaats voor water en speelvoorzieningen. De compacte ensembles vergroten de ruimtelijke ervaring. Het plan laat een duidelijke visie zien op het landschap.
Duurzaam is het plan ook. Zuiver hanteert de beginselen van het ‘open bouwen’, waarbij een scheiding is tussen casco en inbouw. De verschillende bouwsystemen van de woningen kunnen los van elkaar vervangen en gerecycled worden. Het oordeel van de jury is dan ook zeer positief: "Het plan laat het landschap nagenoeg intact. Uniek voor Bosrijk is de variatie in typologie van de drie bouwvolumes, die door materiaal en vorm duidelijk familie van elkaar zijn, maar elk specifiek reageren op het landschap."
Outside In van HETHUIS B.V. en FAAM architects
Outside In bestaat uit een volume met twee geschakelde woningen. Het uitgangspunt van dit plan is een helder volume, doorsneden door twee strategische zichtlijnen naar het landschap. Opvallend is de weerspiegelende gevel, waardoor het volume opgaat in het boslandschap. De zichtlijnen koppelen het gebouw aan het landschap en omvatten op maaiveld het overdekt parkeren en een tuin, en op de verdieping een daktuin. Op het snijvlak van de twee zichtlijnen is een vide.
Overdag bieden de spiegelende gevels privacy voor de bewoners en vanuit de omgeving gaan de woningen op in het landschap. In de avonduren verdwijnt de abstractie en geeft het interieur zich prijs. Wonen vindt plaats op de eerste verdieping. Er is sprake van een privé ommuurd terras en een meer publiek terras in de daktuin in de zichtlijn.
De geschakelde woningen zijn ‘all electric’. Alles is duurzaam aan deze woningen. Een bijzonder innovatief systeem is de warmtepomp die aan een app van Buienradar is gekoppeld. De apparaten gaan niet direct werken als ze weten dat de zon binnen afzienbare tijd, en voor een piekmoment, gaat schijnen en ze dus direct van zonne-energie gebruik kunnen maken. Bezonning en energiegebruik worden zo op elkaar afgestemd. "Het plan is gelijktijdig eenvoudig, vernuftig en verrassend. Een intelligent meesterwerk", aldus de jury over Outside In.
Informatie
Geïnteresseerden kunnen kijken op www.eindhoven.nl/bosrijk. Daar staat, naast de drie plannen, informatie over waar zij zich kunnen melden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen