Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot van start
Haalbaar, betaalbaar en schaalbaar
De prijsvraag Een nieuwe bouwcultuur - Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen heeft betrekking op de locatie De Kemmer-Eindhovensedijk in Oirschot. De komende 10-15 jaar is daar plek voor 400 woningen. De gemeente Oirschot roept stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten op om een stedenbouwkundige visie te ontwikkelen die de landschappelijke kwaliteiten versterkt en het beste van de mogelijkheden van biobased en natuurinclusief bouwen benut.
Ook is de gemeente voor een deelgebied op zoek naar inspirerende ontwerpen en businesscases, die laten zien dat biobased en natuurinclusief bouwen haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is binnen een duurzame gebiedsontwikkeling.
Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich uiterlijk maandag 14 februari, 10.00 uur (ochtend) in teamverband aanmelden door inzending van een portfolio, dat bestaat uit bedrijfsmatige gegevens, referentieprojecten en een motivatie voor aanmelding. Deelname aan deze prijsvraag staat open voor teams van stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten. Het staat deelnemende teams vrij om samen te werken met professionals uit andere vakgebieden uit de bouwkolom zoals productontwikkelaars of bouwers. Een selectiecommissie selecteert maximaal vijf portfolio’s. De inzenders hiervan worden uitgenodigd om deel te nemen aan de daadwerkelijke prijsvraag door een inzending te doen.
Aanmelden voor deze prijsvraag kan via de website van Architectuur Lokaal. Op deze site is alle informatie over de prijsvraag te vinden.
Prijsvraag
De geselecteerde teams worden uitgenodigd om deel te nemen aan de prijsvraag, die plaatsvindt in twee ronden. De eerste ronde heeft het karakter van een ideeënprijsvraag waarin aan de deelnemers wordt gevraagd om een globale stedenbouwkundige en landschappelijke visie in te zenden. Uit de inzendingen selecteert een onafhankelijke vakjury maximaal drie inzendingen die het best beoordeeld worden en brengt hierover advies uit aan de uitschrijver. Elk van de maximaal vijf teams die deelnemen aan de eerste ronde van de prijsvraag ontvangt een tegemoetkoming van € 3.000,00 excl. de door de uitschrijver te vergoeden btw, mits een geldige inzending is gedaan.
In de tweede ronde van de prijsvraag vragen we de drie geselecteerde teams hun visie uit de eerste ronde aan te scherpen en uit te werken in een schetsontwerp voor een deelgebied en gebouw met businesscase. Tot slot presenteren de deelnemers de inzendingen aan de jury. De jury wijst één winnaar aan. Elk team dat deelneemt aan de tweede ronde van de prijsvraag, ontvangt een tegemoetkoming in de kosten van € 25.000,00 excl. de door de uitschrijver te vergoeden btw, mits een geldige inzending is gedaan.
Vervolg
De gemeente Oirschot is van plan om in het vervolg op de prijsvraag een opdracht te verstrekken aan de winnaar om op basis van diens winnende ontwerp een Masterplan op te stellen voor de gebiedsontwikkeling De Kemmer-Eindhovensedijk. Daarnaast kan de winnaar uitgenodigd worden om het plan voor het deelgebied in overleg met de betrokken partners verder te ontwerpen ter voorbereiding van realisatie.
Het vervolg maakt geen onderdeel uit van de prijsvraag. Lees meer over deze prijsvraag op de website van Architectuur Lokaal.
Initiatief
De ontwerpprijsvraag Een nieuwe bouwcultuur - Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot is een initiatief van het College van Rijksadviseurs (CRa). Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer.
De gemeente Oirschot is de uitschrijver van de prijsvraag. Partners zijn Kalliste Woningbouwontwikkeling B.V. en Woonstichting ‘thuis. De uitvoering wordt begeleid door Architectuur Lokaal.
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Reactie toevoegen