Ontwerp voor drijvend kantoor Rijnhaven definitief
Duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit. Deze drie pijlers staan centraal voor het Floating Office van GCA, dat zelfvoorzienend en energieneutraal wordt. Het kantoor moet vijf tot tien jaar lang gaan dienen als voorbeeld, omdat drijvende bouw wordt gezien als een oplossing voor klimaatverandering. Dit komt overeen met de ambities van het GCA: wereldwijd landen en steden helpen om klimaatbestendig te worden.
Circulair
De circulaire aspecten van het drijvende kantoor zijn evident: het gebouw wordt grotendeels met hout gebouwd, wat de koolstofvoetafdruk vermindert, en het is demontabel. Verder zorgen de overhangende verdiepingen voor zonwering, terwijl grote ramen veel daglicht toelaten. Met behulp van zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn, terwijl voor de koeling gebruik wordt gemaakt van het water uit de Rijnhaven.
Oplevering
In april 2020 wordt begonnen met de bouw van het drijvende kantoor op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven, waarna het kantoor versleept wordt naar de Rijnhaven. Het wordt verwacht dat het kantoor in oktober 2020 wordt geopend tijdens de internationale Summit on Adaptation. Het masterplan voor de Rijnhaven wordt in februari aan het College van B&W aangeboden, waar het Floating Office deel van uitmaakt.
GCA
Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Het GCA wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen