Onderzoek OCW naar de kwaliteit van onderwijshuisvesting
Welke eisen stellen deze gebruikers aan hun schoolgebouwen? Wat hebben zij nodig om goed onderwijs te kunnen geven en te volgen? De uitkomsten van dit onderzoek moeten ook antwoord geven op de vraag of en zo ja hoe een permanente monitoring zou kunnen worden ingericht. Ruimte OK is gevraagd om een voorstel te doen. Deze monitor kan goed worden gecombineerd met meetinstrumenten en benchmark die door Ruimte OK en de 3 Technische Universiteiten is ontwikkeld.
Omslag naar kwaliteitsdenken
Een adequaat schoolgebouw is een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs en goede leerprestaties. Sinds de decentralisatie van onderwijshuisvesting in 1997 bestaat er echter geen landelijk beeld meer van de kwaliteit van het scholenbestand. Afgezien van de technische eisen in het Bouwbesluit zijn de kwaliteitseisen aan schoolgebouwen niet scherp gedefinieerd. De door vrijwel alle gemeenten toegepaste VNG modelverordening voor onderwijshuisvesting stelt weliswaar normen aan de minimale oppervlakte en investeringshoogte, maar legt geen relatie met de gebouwkwaliteit. De afgelopen jaren is er echter sprake van een omslag van deze normeringsystematiek naar kwaliteitsdenken. Dat heeft nieuwe instrumenten opgeleverd waarmee de kwaliteit van schoolgebouwen nader wordt gedefinieerd, zoals de Scholenbouwwaaier, het Programma van Eisen Frisse Scholen en de Kwaliteitsstandaard scholenbouw die de PO-Raad heeft ontwikkeld en bijna klaar is voor gebruik.
Rol Ruimte-OK
Voor de PO-raad en Ruimte-OK vormen de onderzoeksresultaten tevens de lakmoesproef voor de eisen vanuit de Kwaliteitsstandaard. Ruimte-OK zal de resultaten daarnaast inzetten als basis voor de ontwikkeling van een permanente Benchmark Kwaliteit Onderwijsgebouwen. Op deze manier werken schoolbesturen en gemeenten vanuit hun gezamenlijke verantwoordelijkheid samen, om te voldoen aan de behoefte aan systematisch inzicht in de kwaliteit van de huisvesting. Een inzicht dat nu nog ontbreekt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov 2024Met een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov 2024Ons nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Reactie toevoegen