Onderzoek: mooie architectuur maakt ons gezond en gelukkig
Dat groen gezond maakt is algemeen bekend. De uitdaging van de laatste jaren is om dat groen naar de stad te krijgen, iets waar ir. Robert van Dongen zich voor inzet. Zo dragen buurtmoestuinen en andersoortige stadslandbouw toe aan de gezondheid en de kwaliteit van de leefomgeving.
Opmerkelijke resultaten
Dat fraaie architectuur mogelijkerwijs bijdraagt aan onze mentale gesteldheid is niet eerder onderzocht. Onderzoekers van de Universiteit van Warwick testten dit door inwoners van Londen te vragen hoe ‘sferisch’ zij verscheidene gebieden van het Verenigd Koninkrijk vinden aan de hand van 212.000 foto’s. Dit resulteerde in 1,5 miljoen beoordelingen die werden vergeleken met hoe gezond inwoners van die gebieden zich voelen (op basis van de 2011 Census-statistieken).
Een cruciaal resultaat van het onderzoek is dat de gebieden die het beste werden beoordeeld doorgaans weinig tot geen groen bevatten. De onderzoekers concluderen dat de algehele combinatie van architectuur en ontwerp bevorderend kan werken op gezondheid en geluk, dus niet enkel het aantal parken en bomen in een stad.
Houd rekening met esthetiek
“Dat een plek groen is betekent niet dat wij ons per definitie beter voelen,” aldus Chanuki Seresinhe van de Warwick Business School. “Het lijkt erop dat de pracht van de omgeving, gemeten door diens sfeer, cruciaal is. Onze resultaten suggereren dat de pracht van onze alledaagse omgeving wellicht van meer praktisch belang is dan we hiervoor dachten.”
“Stedenbouwers en beleidsmakers zouden er goed aan doen rekening te houden met de esthetiek van een omgeving bij projecten om bijvoorbeeld nieuwe parken, huizen of snelwegen te bouwen. Onze resultaten maken duidelijk dat het introduceren van groen zonder na te denken het uiterlijk van de resulterende omgeving niet voldoende is.”
Lees het onderzoek
Het hele onderzoek is gepubliceerd op Scientific Reports.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Reactie toevoegen