Ons nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart van Kampen), met veel aandacht voor renovatie en behoud van monumentale panden en met alle rubrieken van Future Architect tot Fotofinish.
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
Het was een drukke week voor Bart van Kampen. Als architect bij De Zwarte Hond vierde hij vorige week de verkiezing van zijn bureau tot Architect van het Jaar. Gefeliciteerd! Ondertussen kwam zijn uitgebreide interview in de nieuwe Stedebouw & Architectuur tot stand en staat hij vandaag op het podium van ons Duurzame & Gezonde Scholen Congres.
Dat wordt, samen met collega André van der Slik, vast een interessante presentatie, afgaand op wat hij in het nieuwe magazine te berde brengt over schoolgebouwen: “Ik pleit ervoor dat in plaats van schoolbesturen de gemeenten beter de bouwheer kunnen worden. Gemeenten denken veel beter na over de toekomstige functies van gebouwen. Aan de andere kant kun je ook als schoolbestuur niet meer weglopen voor de verantwoordelijk ten aanzien van de klimaatverandering. Als vakidioten zijn wij ons daar heel erg bewust van, maar onze opdrachtgevers zijn dat nog te weinig. Die moeten nog goed beseffen dat bouwen eigenlijk heel slecht is voor onze aarde. Renoveren, restaureren en een nieuwe tijdlaag toevoegen is daarom veel eervoller dan nieuwbouw.”
Inclusiviteit en verbinding
Als architect Suzanne Ellis (Brique Architecten) in het magazine aan het woord komt over de realisatie van een (schoolgebouw), wijst zij onder meer op de verbindingen met de omgeving. In het nieuwe themanummer zegt zij: “Inclusiviteit en verbinding zijn de thema’s die in alle projecten van ons terugkomen, vooral ook door de huidige polarisatie in de samenleving en de groei tussen arm en rijk. Daarmee zijn we op verschillende schalen bezig, zowel op de schaal van een gebouw als de schaal van de stad. Met vraagstukken als: wat is de beste plek voor deze school in de stad? Hoe kunnen we de school en de maatschappij meer met elkaar verweven? Hoe moet die school eruitzien? Is er meer nodig dan alleen lesgeven? Wat kan de stad bijdragen aan de school en hoe kan die school een impuls geven aan een kansarme wijk? Want een school is toch vaak de plek die het meest laagdrempelig is voor mensen om elkaar te ontmoeten.”
Dat laatste geldt ook voor schoolpleinen en speeltuinen, het specialisme van Suzanne van Ginneken (Speelnatuur). “Schoolpleinen bieden veel kansen”, vertelt zij aan Stedebouw & Architectuur, “want die liggen vaak midden in de wijk en hebben meer ruimte. Dat zou dus een win-winsituatie kunnen zijn, maar daar spelen te weinig gemeenten goed op in. Het wordt ook wel als bezuinigingspost gebruikt: als plek waar de gemeente dan niets meer voor hoeft te doen of zo een andere plek kan opheffen. Het is juist de bedoeling dat de school geholpen wordt bij het onderhoud.”
Shaker-vormgeving
Als we in het nieuwe nummer langs de verschillende rubrieken lopen, stuiten we eerst op rubriek Bouwstenen met onder meer 100 woningen uit de 3D-printer, de Nationale Klimaatweek (11 - 17 november) en de Bomentabel. De Belg Karel Verstraeten (Felt) deelt zijn inspiratie en passie in de rubriek Future Architect en de sobere, doelmatige Shaker-vormgeving uit Kentucky staat centraal in de rubriek Bouwiconen, geschreven door Marnix van der Scheer (MX13).
Hot Topic toont een nieuw concept voor circulaire en modulaire clubhuizen en in Rapport Kort wordt de donuteconomie voor stedelijke ontwikkeling ontleed, volgens Deens recept. Ten slotte buigt ons Expertpanel zich over een onderwerp, waarbij de gemoederen snel hoog oplopen: aanbesteden en al dan niet vooraf met de opdrachtgever aan tafel gaan zitten.
Dat en veel meer lees je in de nieuwe Stedebouw & Architectuur #5, thema Scholenbouw. Abonnees vinden het nummer in onze Acquire-bibliotheek. Nog geen abonnement? Bekijk dan hier onze aanbieding.
Veel meer recente, actuele verhalen over onderwijsgebouwen vind je hier.
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van Stedebouw & Architectuur.
Foto bovenaan: Herta Mohr, Universiteit Leiden (De Zwarte Hond/Eva Bloem)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec om 07:30 uurHoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec om 07:30 uurMet de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov om 07:30 uurHet is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov om 07:30 uurNog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Reactie toevoegen