Terrassenlandschap voor nieuwe International School Utrecht

vrijdag 20 september 2024

Met een opmerkelijke serie van forse buitenruimten zal vanaf 2027 in Utrecht een bijzondere school opengaan. Het is onder anderen SVP Architectuur en Stedenbouw dat tekende voor de fraaie terrassen van de nieuwe International School Utrecht.

De voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van de International School Utrecht aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park starten binnenkort. Het gebouw staat midden in een gezonde, duurzame en groene omgeving en verbindt de verschillende culturen van de kinderen die er les krijgen. De verwachting is dat de eerste lessen in 2027 van start gaan.

Terrassenlandschap

Het team dat al vijf jaar werkt aan het ontwerp bestaat uit SVP Architectuur en Stedenbouw, Cross Architecture, Copijn Landschapsarchitecten, Pieters Bouwtechniek en DWA. In het ontwerp staat een gezonde, groene omgeving met een terrassenlandschap centraal. De glooiende lijnen van de begroeiing, sierranden en hoogteverschillen van de tuinen en pleinen maken het landschap onafscheidelijk van het gebouw. Het ontwerp van het gebouw zelf verwijst naar het kabbelende water dat zo typisch is voor het landschap van de historische waterlinie en het gebied van Amelisweerd.

De school, bedoeld voor basis- en voortgezet onderwijs, zal straks 1.200 leerlingen van 4 tot 18 jaar een plek bieden, evenals buitenschoolse- en kinderopvang. De school zal onderwijs bieden aan kinderen van internationaal werkende ouders die kortdurend in Nederland zijn en aan Nederlandse kinderen die met hun ouders vanuit het buitenland terugkeren.

Slim

De verkeersstromen van de verschillende groepen leerlingen zijn slim gescheiden door onder meer een splitsing van de entree. Volgens het beoordelingsteam voelt de ingang ‘organisch, open en verwelkomend’. Hoewel elke leeftijdscategorie een eigen ingang en plek krijgt, speelt verbinding van verschillende culturen een belangrijke rol in het ontwerp. In het hart van het gebouw komen het auditorium en een centraal binnenplein met muziekstudio’s als verbindende factor. Je hoeft elkaars taal niet per se te spreken; hier leer je elkaar spelenderwijs kennen door muziek, dans en theater.

Ecologische ambities

In de nieuwe school worden duurzame en ecologische ambities waargemaakt, bijvoorbeeld op het gebied van Frisse Scholen, GPR, energieneutraliteit en circulariteit. Het ontwerpteam overlegde hiervoor al in een vroeg stadium met de vakspecialisten van de gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht. Niet alleen de leerlingen krijgen een fijne plek, het gebouw biedt ook huisvesting voor vleermuizen, huismussen en zwaluwen.

Sinds de opening in 2012 is de International School Utrecht gehuisvest in verschillende tijdelijke gebouwen. Met de nieuwbouw krijgt de International School Utrecht een vaste locatie. Zo is de school klaar voor de toekomst waarin onderwijsinstellingen kinderen helpen op te groeien tot wereldburgers. Bouwkundig aannemer Van Wijnen Arnhem B.V. en installateur ITN Techniek is het werk gegund en dit najaar starten de werkzaamheden.

Wat vinden leerlingen zelf van de nieuwe school?
Bekijk het in de video:

Bron tekst en beeld: SVP Architectuur & Stedenbouw

Wil je veel meer te weten komen over duurzame scholenbouw? Bezoek dan het Duurzame en Gezonde Scholen Congres op woensdag 13 november in Omnisport (Apeldoorn).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe realiseer je een gezonde onderwijsomgeving?

25 sep om 08:00 uur

Wat zijn de essentiële omstandigheden om kinderen in het onderwijs voor te bereiden op hun verdere leven? Dan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat

18 sep om 07:30 uur

Ook het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden.…

Lees verder »
descriptionArtikel

De Natuurrijke School: betere prestaties en gezondheid

12 sep om 07:30 uur

Op steeds meer basisscholen wordt bewegen geïntegreerd in het lesprogramma. In een attractieve ruimte om dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nooit meer slopen

5 sep om 07:30 uur

Het is de pakkende titel van het eerste programmaonderdeel van het Duurzame en Gezonde Scholen Congres dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde, integrale aanpak onderwijshuisvesting

16 mei om 10:00 uur

Wie actief is in het werkveld ‘onderwijshuisvesting’ en aan de slag wil gaan met een programmatische aanpak van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »