Wat zijn de essentiële omstandigheden om kinderen in het onderwijs voor te bereiden op hun verdere leven? Dan pak je de gezondheid in het gebouw aan, de lesmethoden, de veiligheid en nog een aantal belangrijke zaken die je gaat horen van Maud Savelsbergh.
Hoe realiseer je een gezonde onderwijsomgeving?
Ieder kind verdient een gezonde, veilige, mooie en duurzame omgeving om in te leren, spelen, ontmoeten en ontwikkelen. Onderzoek toont aan dat een gezond binnenklimaat, voldoende bewegen en een groene omgeving essentieel zijn voor betere leerprestaties, minder ziekteverzuim en een hoger welzijn onder zowel leerlingen als leraren. En dat is precies waar velen zich momenteel hard voor maken.
Renovatie of nieuwbouw?
Een omgeving wordt als gezond ervaren als het fysiek, mentaal en emotioneel goed zit. Maar hoe zorg je er als school voor dat je leerlingen, docenten en andere gebruikers de onderwijsomgeving ook als gezond ervaren? Hoe maak je dit ‘gevoel’ concreet en vertaal je dit naar plannen voor renovatie of nieuwbouw?
Een gebouw wordt volgens Maud Savelsbergh (Draaijer) nooit om het gebouw alleen gebouwd, maar voor mensen, voor het faciliteren van organisatieprocessen en voor het bereiken van doelen en ambities. Ze benadert daarbij vier belangrijke invalshoeken:
- De organisatorische en sociale invalshoek
- De virtuele invalshoek
- De gebouwgebonden invalshoek
- De maatschappelijke en geografische invalshoek
Savelsbergh heeft zich vooral verdiept in de vraag: wat is nou een gezonde omgeving? In een gezond gebouw ervaren gebruikers niet alleen een aangenaam binnenklimaat, maar is er ook een prettige sfeer, kunnen ze prettig (samen)werken en er is ruimte voor ontmoeting en ontspanning. Savelsbergh is deskundig op het gebied van maatwerk en een brede aanpak voor een gezonde omgeving en gaat daarover graag met je in gesprek tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op woensdag 13 november in Omnisport (Apeldoorn). In haar praktijksessie tijdens het congres zal ze inspireren, uitdagen en helpen grenzen te verleggen.
Onderwijsvastgoed
Het Duurzame & Gezonde Scholen Congres is hét jaarlijkse kennis- en netwerkevenement om concrete stappen te zetten richting toekomstbestendige scholen. Met de nadruk op een gezond binnen- én buitenklimaat, toereikende financiering en samenwerking met alle betrokkenen in het onderwijsvastgoed. Tijdens het event zetten de aanwezigen samen de volgende stappen om te bouwen aan duurzaam en gezond onderwijsvastgoed voor toekomstige generaties. Bouw je ook mee? Ontdek nu het interessante programma of meld je meteen aan.
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov 2024Voor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Reactie toevoegen