Ondergrondse fietsenstalling Beursplein Amsterdam geopend
De fietsenstalling is ontworpen als een verlengstuk van het publieke domein: zo zijn de entrees, de trappen en beheerdersruimte afgewerkt met dezelfde natuursteen. Fietsers worden vanaf de inrit aan het Damrak met een lichte bocht naar beneden begeleid om hun rijwiel te stallen, een tweede (voetgangers)entree koppelt de ondergrondse ruimte aan de naastgelegen Beurs en warenhuis De Bijenkorf.
In oude glorie hersteld
Het Beursplein is in oude glorie hersteld; de monumentale straatlantaarns en natuurstenen paardendrinkbakken uit Berlage’s ontwerp zijn teruggebracht, evenals de bankjes en bomen. Het natuursteen en het licht dat van boven binnenvalt, geven de ondergrondse fietsenstalling een kathedrale kwaliteit. De architectuur van de Beurs, waarin veel natuurstenen details zijn opgenomen, vormde daarbij een bron van inspiratie.
Materiaalgebruik
Het materiaal is op dezelfde manieren bewerkt: op de vloeren ligt natuursteen, met een ruw, lichtgrijs oppervlak, terwijl de tegels op de wanden langs de trappen gezoet zijn, wat een glad, bijna zwart beeld geeft. Met de voegen tussen de stenen is een patroon van schuine lijnen en cirkels ontworpen, waarin je een – gedeconstrueerde - fiets herkent. De stalling is het tegenovergestelde van hufterproof – het woord dat vaak gebruikt wordt als het gaat over de inrichting van de openbare ruimte.
VenhoevenCS gaat ervan uit dat als je mensen respectvol tegemoet treedt, zij zich ook zo zullen gedragen.
Vanwege de centrale locatie nabij het station, waar dagelijks duizenden reizigers en toeristen passeren, wilde de gemeente de overlast op straat zo veel mogelijk beperken. De verantwoordelijke aannemerscombinatie KWS / Van Hattum en Blankevoort heeft dit weten te verwezenlijken door het aantal vervoersbewegingen tijdens het werk zoveel mogelijk te beperken (alle bouwmaterialen zijn eerst naar een verzamelplaats buiten de stad gebracht, vanwaar ze gebundeld naar de locatie zijn vervoerd en al het personeel kwam met het openbaar vervoer naar de bouw), veel voorbereidend werk buiten de stad te doen en gebruik te maken van een bouwmethode die het mogelijk maakte om het maaiveld al tijdens de werkzaamheden als terras in gebruik te nemen.
De Rode Loper
De herinrichting van het Beursgebied maakt onderdeel uit van de aanleg van de Rode Loper: het realiseren van een representatieve entree van de stad boven het tracé van de Noord/Zuidlijn. Doel is meer ruimte te geven aan voetgangers en fietsers en zo min mogelijk obstakels in de openbare ruimte.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug om 07:30 uurWat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
Reactie toevoegen