Omzet bouw blijft stijgen
De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) steeg met 12,5 procent in het eerste kwartaal. De hoogste omzetstijging deed zich met iets meer dan 19 procent voor bij grote bouwbedrijven vanaf 100 werkzame personen. Voor het eerst sinds 2008 slaagden deze bedrijven er ook in om het omzetniveau van voor de crisis te bereiken. Middelgrote B&U-bedrijven met 10-100 werkzame personen is dat, ondanks een omzetstijging van meer dan 7 procent, nog niet gelukt. Hun omzetniveau lag in het eerste kwartaal nog meer dan 13 procent onder het omzetniveau van voor de crisis.
Bijna 3,8 miljard euro aan bouwvergunningen uitgegeven
In het eerste kwartaal van 2019 is voor bijna 3,8 miljard euro aan bouwvergunningen uitgegeven. Dat is 8 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2018. Het is voor het eerst in drie jaar dat de bouwsom van bouwvergunningen per kwartaal afnam. De daling werd bijna helemaal veroorzaakt doordat de bouwkosten voor bouwvergunningen voor nieuwbouw van woningen met ruim 20 procent afnamen. Het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning werd aangevraagd daalde in het eerste kwartaal met meer dan 25 procent tot 12,5 duizend woningen.
Grond-, Water- en Wegenbouw hoge groei
Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) zagen hun omzet in het eerste kwartaal met 11 procent stijgen. Dat was een jaar eerder nog geen 3 procent. Ook in de deelbranches behaalden bedrijven goede resultaten.
Gespecialiseerde bouw goede resultaten
Gespecialiseerde bouwbedrijven hebben in het eerste kwartaal een omzetstijging van 10,5 procent behaald, iets meer dan een jaar eerder. In alle deelbranches van de gespecialiseerde bouw steeg de omzet. Wel hebben middelgrote bedrijven in de gespecialiseerde bouw – ondanks een omzetstijging van 7 procent in het eerste kwartaal- nog niet het omzetniveau van voor de crisis bereikt.
Faillissementen
In de eerste drie maanden van 2019 zijn 114 faillissementen uitgesproken in de bouw. Dat is een stijging van 16 procent vergeleken met een jaar eerder. Sinds juni 2018 stijgt het aantal faillissementen per maand in de bouw. In het eerste kwartaal van 2019 werden bij architecten- en ingenieursbureaus 15 faillissementen uitgesproken, evenveel als in het eerste kwartaal van 2018.
(bron: CBS)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Landschapsarchitectuur en beweegvriendelijkheid in Apeldoorn
8 okt om 07:30 uur“Ik heb me altijd gericht op de buitenruimte”, begint landschapsarchitecte Linda Hooijer. “Wat mij aantrok in…
S&A Podcast Luisterlandschap: Gebiedsontwikkeling 4.0
2 okt om 12:00 uurNaast zijn bijdrage als gasthoofdredacteur van het uitgebreide magazine Gebiedsontwikkeling spraken we Gert-…
Reactie toevoegen