Nominaties bekend Hedy d'Ancona-prijs voor zorg architectuur
Uit 52 inzendingen werden 7 kanshebbende projecten gekozen. De selectie blijkt zeer divers: blijf-van-mijn-lijf huis Oranje Huis in hartje Amsterdam, zorgboerderij Noorderhoeve in Schoorl, jongerenhospice Xenia in Leiden, een buitenpaviljoen voor chemotherapie in Hilversum, kulturhus Litserborg met zorgappartementen in Den Dungen, revalidatiecentrum Laurens Intermezzo Zuid in Rotterdam en het Reinier de Graaf Gasthuis ziekenhuis in Delft. De Hedy d'Ancona-prijs richt zich op voorbeeldprojecten waarbij architectuur, interieur, stedenbouw, tuin- of landschapsarchitectuur het zorgconcept optimaal ondersteunen.
Nadruk op patiënt
“Ondanks de terugloop van het aantal ontwikkelde projecten ten opzichte van voorgaande edities, valt het op dat alle nominaties van grote maatschappelijke waarde zijn," aldus Reimar von Meding, juryvoorzitter en partner van architectenbureau KAW. "Dit zie je met name in de kleinschalige projecten waar niet-conventionele opdrachtgevers nieuwe samenwerkingen aangaan.”
Daarnaast valt het op dat er een sterke nadruk op de patiënt is. De jury onderschrijft het belang van deze ontwikkeling: de impact van de leefomgeving op het welzijn van de patiënt is immers groot. Von Meding: “Als opdrachtgevers met engagement, visie en doorzettingsvermogen te werk gaan blijkt er veel mogelijk, zelfs in het huidige veranderende zorglandschap”.
Prijsuitreiking
In februari 2016 bezoekt de jury de genomineerde projecten. Tijdens deze bezoeken kunnen de opdrachtgevers, architecten en gebruikers van gedachten wisselen met de jury over hun visie op zorg en de werking van het gebouw. Op deze manier neemt de jury ook de gebruikservaringen van de betrokken partijen mee in de uiteindelijke keuze. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 juni 2016.
De jury van de Hedy d’Ancona-prijs 2016 bestaat uit Pieter Duif (Hoofd Vastgoed & Huisvesting UMC Utrecht), Ernst van der Hoeven (oprichter/ontwerper EVDH studio for urban landscape, curator en hoofdredacteur van design & crafts magazine MacGuffin), Rob Hoogma (voorzitter Raad van Bestuur zorgorganisatie SiZa), Machteld Huber (directeur Institute for Positive Health), Masi Mohammadi (lector Architecture in Health aan de HAN en universitair docent TU Eindhoven) en Reimar von Meding (partner en architect KAW en voorzitter van de jury).
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen