NOM-renovaties massaal mogelijk met innovatieproject
De komende 3,5 jaar gaan onafhankelijke market develop teams in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen met de projectpartners aan de slag om nul-op-de-meterrenovaties door te ontwikkelen voor appartementen in deze landen. In deze vier landen zijn maar liefst 43 miljoen appartementen waar nog geen goede energieneutrale renovatieoplossing voor is. Dat is bijna zorgwekkend te noemen, aangezien alle landen wel de klimaatdoelen van 2025 dienen te halen. Het nieuwe innovatieproject is een grote stap in de energietransitie voor de gebouwde omgeving.
Niet alleen in Nederland dus, maar ook in landen als Frankrijk en Engeland zijn de eerste pilots reeds gerealiseerd met behulp van het E=0-project. In Duitsland en de Amerikaanse staat New York worden de eerste projecten dit jaar gerealiseerd. Door het verder uitbreiden van de reeds bestaande markt voor nul-op-de-meterproducten ontstaat ruimte voor opschaling en realisatie. Dit zorgt voor scherper geprijsde oplossingen voor zowel laag- als hoogbouw.
In het MustBe0 programma hebben negen woningcorporaties zich gecommitteerd om negen pilotprojecten te realiseren. Het gaat hierbij om een totaal van 415 appartementen. Dit volume is genoeg om een markt te creëren voor oplossingen voor appartementsgebouwen. Op grotere schaal geprefabriceerde NOM-pakketten brengen de kwaliteit omhoog, terwijl de tijd voor productie, installatietijd en de kosten juist dalen. Een dergelijke prijsdaling is al opgemerkt sinds vijf jaar geleden in Nederland de eerste NOM-renovaties op de markt kwamen.
In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is eenzelfde trend zichtbaar. De prijs is nu lager dan bij de eerste prototypen drie jaar geleden. Dit komt onder meer door Nederlandse toeleveranciers en aanbieders zoals Factor Zero, dat zich volledig toelegt op het ontwikkelen van betere en goedkopere NOM-producten.
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?
15 aug om 07:30 uurDe Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma…
Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen
20 feb om 11:30 uurEen groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…
Superslimme energie interface motiveert gebruiker
5 feb om 07:30 uurEqui is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…
Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024
1 feb om 11:30 uurAls transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…
Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?
25 jan om 13:00 uurDe toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…
Gezond, duurzaam en betaalbaar wonen mogelijk maken
5 dec 2023Hoe gezond en energiezuinig is een verduurzaamde woning nu echt? In een uitgebreid onderzoek door de Woonbond…
Duurzame verlichting levert besparing op voor ROC Mondriaan
15 nov 2023Wat doe je als je bouwbudget bijna op is en er voor de buitenverlichting nog een forse offerte arriveert? Dan…
Reactie toevoegen