Nieuwe Wet Natuurbescherming gebruiksvriendelijk gemaakt
De landschapsadviseur van de gemeente Maastricht vertelt: “Ons Wabo-team (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) had behoefte aan overzichtelijke informatie. Marjolein de Haan, derdejaars stagiair Toegepaste Biologie aan de HAS Hogeschool, heeft dit jaar stroomschema’s gemaakt waarin duidelijk is aangegeven hoe gehandeld dient te worden bij omgevingsvergunningen. Hierdoor kunnen we nu snel en overzichtelijk werken.”
Behoud van stedelijke natuur
Niet alleen in bossen en natuurgebieden, maar ook in dorpen en steden is veel natuur te vinden zoals in parken en perkjes, op begraafplaatsen en in woonwijken. Wij beïnvloeden deze natuur, door het kappen van bomen of het verbouwen van woningen. Om die invloed te sturen geldt de Wet natuurbescherming (Wnb). Hierin staat precies wat wel en niet mag met natuur. Bij nieuwe activiteiten van burgers en anderen moet dit eerst getoetst worden aan de Wnb.
Met de komst van de Wnb zijn de taken van rijksoverheid, provincie en gemeente veranderd. De gemeente verleent nog altijd de omgevingsvergunning, maar de aanvraag wordt nu door hen ingediend bij de provincie. Onveranderd is de verplichting van de gemeente tot een volledigheidstoets bij vergunningsaanvragen of meldingen. “Ons Wabo-team had behoefte aan overzichtelijke informatie m.b.t. de aanvraagafhandeling conform de nieuwe wet”, vertelt de gemeentelijke landschapsadviseur. “Daarnaast wilden wij proactief informatie over de natuurwetgeving en het proces rondom een vergunningsaanvraag beschikbaar stellen aan burgers en initiatiefnemers.”
Stroomschema's
Onder begeleiding van BTL Advies, vestiging Stein, heeft stagiair Marjolein de Haan de gemeente Maastricht ondersteund in het kader van de natuurwetgeving. Zij heeft stroomschema’s gemaakt, waarin duidelijk te zien is hoe volgens de Wnb gehandeld dient te worden bij omgevingsvergunningen. Tevens zijn ondersteunende bijlagen aan de schema’s toegevoegd, waarin verschillende onderdelen in meer detail toegelicht worden. De landschapsadviseur vertelt: “We zijn super enthousiast. De stroomschema’s leveren veel gebruikersgemak voor de teamleden, zodat vergunningsaanvragen soepel verlopen. Ook de provincie Limburg is erg tevreden.“ De Haan heeft ook teksten geschreven voor deze website, waarop burgers en initiatiefnemers laagdrempelige informatie over natuurwetgeving kunnen vinden. “Zo betrekken we burgers ook veel meer bij het proces én het belang van goed natuurbeheer.”
Meer informatie vindt u op de website van BTL.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Reactie toevoegen