Nieuwe Wet Natuurbescherming gebruiksvriendelijk gemaakt
De landschapsadviseur van de gemeente Maastricht vertelt: “Ons Wabo-team (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) had behoefte aan overzichtelijke informatie. Marjolein de Haan, derdejaars stagiair Toegepaste Biologie aan de HAS Hogeschool, heeft dit jaar stroomschema’s gemaakt waarin duidelijk is aangegeven hoe gehandeld dient te worden bij omgevingsvergunningen. Hierdoor kunnen we nu snel en overzichtelijk werken.”
Behoud van stedelijke natuur
Niet alleen in bossen en natuurgebieden, maar ook in dorpen en steden is veel natuur te vinden zoals in parken en perkjes, op begraafplaatsen en in woonwijken. Wij beïnvloeden deze natuur, door het kappen van bomen of het verbouwen van woningen. Om die invloed te sturen geldt de Wet natuurbescherming (Wnb). Hierin staat precies wat wel en niet mag met natuur. Bij nieuwe activiteiten van burgers en anderen moet dit eerst getoetst worden aan de Wnb.
Met de komst van de Wnb zijn de taken van rijksoverheid, provincie en gemeente veranderd. De gemeente verleent nog altijd de omgevingsvergunning, maar de aanvraag wordt nu door hen ingediend bij de provincie. Onveranderd is de verplichting van de gemeente tot een volledigheidstoets bij vergunningsaanvragen of meldingen. “Ons Wabo-team had behoefte aan overzichtelijke informatie m.b.t. de aanvraagafhandeling conform de nieuwe wet”, vertelt de gemeentelijke landschapsadviseur. “Daarnaast wilden wij proactief informatie over de natuurwetgeving en het proces rondom een vergunningsaanvraag beschikbaar stellen aan burgers en initiatiefnemers.”
Stroomschema's
Onder begeleiding van BTL Advies, vestiging Stein, heeft stagiair Marjolein de Haan de gemeente Maastricht ondersteund in het kader van de natuurwetgeving. Zij heeft stroomschema’s gemaakt, waarin duidelijk te zien is hoe volgens de Wnb gehandeld dient te worden bij omgevingsvergunningen. Tevens zijn ondersteunende bijlagen aan de schema’s toegevoegd, waarin verschillende onderdelen in meer detail toegelicht worden. De landschapsadviseur vertelt: “We zijn super enthousiast. De stroomschema’s leveren veel gebruikersgemak voor de teamleden, zodat vergunningsaanvragen soepel verlopen. Ook de provincie Limburg is erg tevreden.“ De Haan heeft ook teksten geschreven voor deze website, waarop burgers en initiatiefnemers laagdrempelige informatie over natuurwetgeving kunnen vinden. “Zo betrekken we burgers ook veel meer bij het proces én het belang van goed natuurbeheer.”
Meer informatie vindt u op de website van BTL.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen