Nieuwe Rechtbank Amsterdam: functioneel en uitnodigend
Met 50 uiteenlopende zittingszalen, ruim 1.000 medewerkers waaronder 200 rechters en 140.000 uitspraken per jaar is de Rechtbank Amsterdam verreweg de grootste van de 11 rechtbanken in Nederland. NACH is een consortium waarin samenwerken Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom.
Functionele architectuur
Het architectonisch ontwerp van KAAN Architecten, een van de initiatiefnemers van het consortium, heeft als uitgangspunt dat in een rechtsstaat de rechtspraak een publieke zaak is verweven met het leven van alledag. Het 50 meter hoge gebouw heeft een onversneden open karakter. Grote ramen in de onderste helft van het gebouw bieden vanaf de straat zicht op de drukte binnen. In de ruim opgezette foyers die om de zittingszalen heen lopen, verblijven zo'n 800 tot 1.000 bezoekers per dag; advocaten in hun toga’s met hun cliënten, verslaggevers, gedaagden en belangstellenden. Vanuit het gebouw is steeds zicht op de stad. De centrale hal met roltrappen vouwt zich open langs een binnentuin en stapelingen van zittingszalen tot een zee van ruimte en licht.

De nieuwe rechtbank is een uiting van comfortabele functionele architectuur. Het gebouw is een doordachte stapeling met boven elkaar alles wat bij elkaar hoort en scheidingen van wat gescheiden moet blijven, zoals de routes van rechters, gehechten en bezoekers. Nauwe samenwerking tussen architecten, adviseurs voor de constructie, bouwfysica, installaties en (brand)veiligheid, aannemer en leveranciers heeft een praktisch en duurzaam gebouw voortgebracht, vrijwel energieneutraal en toekomstbestendig door een grote mate van flexibiliteit. Personeel en bezoekers krijgen een inspirerende, aangename en veilige omgeving met degelijke materialen die mooi verouderen.
Het samengaan van gebouw en stad mondt uit in een rechthoekig plein aan de zuidzijde voor de ingang van de rechtbank van een half voetbalveld groot. Dit plein is in feite een kwart van de plattegrond van de rechtbank, het heeft hetzelfde lichtgrijze natuursteen op de vloer en dezelfde banken als binnen. De elegante luifel boven de ingang steekt even ver uit op het plein als in het rechtbankgebouw. In de praktijk is het plein openbaar gebied, een gebaar naar de stad. Een luie hellingbaan zorgt voor een drempelloze overgang van de omgeving naar het plein en het gebouw dat, beschermd tegen aanrijdingen, iets hoger ligt. Aan één zijde is het plein beplant met bloeiende bomen, waar, naast bezoekers en personeel van de rechtbank, iedereen op elk tijdstip van de dag kan neerstrijken.

Naast de vijver op het plein staat een intrigerend groot kunstwerk genaamd ‘Love or Generosity’, dat is ontworpen door kunstenares Nicole Eisenman. Het kunstwerk, ruim vijf meter hoog, staat op grote bergschoenen symbool voor een poortwachter. De figuur in hedendaagse, gemakkelijke kledij kijkt voorovergebogen naar de symbolen in de hand die staan voor wijsheid, kracht, geduld, voortgang en moed. Een kleine uil, een pijl en een eikel die de veerkracht van de samenleving weergeven, lijken zojuist van het plein opgeraapt.
Publiek-Private Samenwerking
Voor de rechtbank is NACH met het Rijk een Publiek-Private Samenwerking (PPS) aangegaan. De PPS omvat behalve het bouwen en financieren van het gebouw ook dertig jaar lang het onderhoud en de dienstverlening of ondersteuning van de organisatie van de rechtbank door Heijmans en Facilicom. De ondersteuning bestaat uit een keur van diensten die ambitieus zijn opgezet. Het bedrijfsrestaurant heeft een gezonde levensstijl als uitgangspunt. Het beheer van het gebouw houdt in dat dagelijks realtime overzicht is van de beschikbare werkplekken, van kamers voor werk dat concentratie vereist en van ruimten voor besprekingen en overleg. Het schoonmaken volgt digitaal gestuurd het gebruik van het gebouw.

Impressie van de Rechtbank Amsterdam. © Fernando Guerra FG+SG
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Reactie toevoegen