Nieuwe glazen baksteen genereert zelf energie
Zonnepanelen zijn haast niet meer weg te denken uit de bouwindustrie. Ze worden gemonteerd op daken of gevels, zoals bij de CIS Nordhavn, en door Tesla zelfs geïntegreerd in dakpannen. Vanaf daar is het een kleine stap naar zonnecellen in de muren zelf, iets wat de Universiteit van Exeter mogelijk lijkt te maken.
Solar Squared
De transparante blokken genaamd Solar Squared bevatten meerdere optische elementen die inkomend zonlicht naar een individuele zonnecel toe stralen. Ieder blok heeft meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn en de blokken kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden, met als doel een grid of batterij van een huis op te laden met schone energie.
© Build Solar, University of Exeter
“Het modulaire ontwerp is geheel schaalbaar en is architecturaal naadloos te integreren,” aldus het persbericht van Exeter. Bijkomend voordeel van het glazen bouwmateriaal is dat het zonlicht direct doorschijnt in het gebouw. Daarnaast zorgen ze volgens de onderzoekers voor een goede thermische isolatie.
De technologie wordt ontwikkeld door een spinoff-bedrijf genaamd Build Solar, dat momenteel op zoek is naar testlocaties en investeerders. De verwachting is dat, met voldoende investering, het product ergens volgend jaar kan worden geïntroduceerd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen