Nieuwe gemeentewerf in Nieuwkoop is circulair en natuurinclusief
ORGA Architect omschrijft het gebouw als 'een reptielachtige vorm met een kop, lijft en staart'. In de kop vinden we de entree, de kantoren, douche- en kleedruimte en de kantine, gesitueerd aan de openbare weg. De houten gevel, opvallend door de afwisselende kleurtinten, bestaat uit banden hergebruikte Accoya hout met wisselende diktes. Het kantoorgebouw is visueel losgemaakt van de loods door een klein tussenvolume te realiseren met een afwijkende gevelbekleding, gemaakt van hergebruikte metalen golfplaten. De gevel van de loods bestaat uit zogenaamde schaaldelen die overlappen en daardoor voor een grove natuurlijke uitstraling zorgen. Deze zijn verkregen door stammen inclusief schors over de lengte door te zagen.
Het lijf vormt het hart van de gemeentewerf. Dit betreft de loodsruimte voor al het materiaal, alsook een groot deel van het wagenpark. Met behulp van de sheddaken en samengestelde vakgwerkliggers van hout wordt een kolomvrije overspanning gemaakt. De dakhelling van de sheddaken is gunstig georiënteerd op het zuiden en wordt geheel voorzien van PV-panelen. In het op het noorden gerichte schild komen raampartijen waardoor de gehele loodsruimte gelijkmatig verlicht wordt door noorderlicht. Dit geeft een vermindering van elektriciteitsverbruik (verlichting), een prettige werkomgeving voor de werknemers en voorkomt direct zonlicht. Aan de westgevel komen roosterwanden voor natuurlijke ventilatie (groengevel als groene long) en ramen voor een prachtig uitzicht op de polder.
De staart wordt gevormd door de overkapping die gebruikt wordt om voertuigen zoals aanhangers en strooiwagens op te slaan. De gevel aan de polderzijde van zowel de loods als de overkapping wordt één lange grondgebonden groenwand die als groene long van het gebouw fungeert. Voor bevordering van de biodiversiteit is het dak van het kantoor voorzien van een mos sedum groendak. De overkapping krijgt een bruin dak, een nog relatief onbekend begrip in Nederland. Dit is een dak met substraat van de bestaande uitgegraven grond voorzien van wat boomstammen, takken en stenen. Dit wordt vervolgens ingezaaid met een bloemrijk mengsel van inheemse plantensoorten, met als resultaat een natuurinclusief gebouw dat zich inpast in het lokale ecosysteem.
De gemeentewerf wordt een uiterst duurzaam complex. Door bovenstaande oplossingen levert het complex energie, zowel voor het gebouw als voor het elektrische wagenpark, en met het gebruikte materiaal slaat de gemeentewerf zo'n 88 ton CO2 op. Ook wordt het gebouw gasloos opgeleverd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Reactie toevoegen