Nieuwe gemeentewerf in Nieuwkoop is circulair en natuurinclusief

Foto door ORGA Architect
ORGA Architect omschrijft het gebouw als 'een reptielachtige vorm met een kop, lijft en staart'. In de kop vinden we de entree, de kantoren, douche- en kleedruimte en de kantine, gesitueerd aan de openbare weg. De houten gevel, opvallend door de afwisselende kleurtinten, bestaat uit banden hergebruikte Accoya hout met wisselende diktes. Het kantoorgebouw is visueel losgemaakt van de loods door een klein tussenvolume te realiseren met een afwijkende gevelbekleding, gemaakt van hergebruikte metalen golfplaten. De gevel van de loods bestaat uit zogenaamde schaaldelen die overlappen en daardoor voor een grove natuurlijke uitstraling zorgen. Deze zijn verkregen door stammen inclusief schors over de lengte door te zagen.

Het lijf vormt het hart van de gemeentewerf. Dit betreft de loodsruimte voor al het materiaal, alsook een groot deel van het wagenpark. Met behulp van de sheddaken en samengestelde vakgwerkliggers van hout wordt een kolomvrije overspanning gemaakt. De dakhelling van de sheddaken is gunstig georiënteerd op het zuiden en wordt geheel voorzien van PV-panelen. In het op het noorden gerichte schild komen raampartijen waardoor de gehele loodsruimte gelijkmatig verlicht wordt door noorderlicht. Dit geeft een vermindering van elektriciteitsverbruik (verlichting), een prettige werkomgeving voor de werknemers en voorkomt direct zonlicht. Aan de westgevel komen roosterwanden voor natuurlijke ventilatie (groengevel als groene long) en ramen voor een prachtig uitzicht op de polder.

De staart wordt gevormd door de overkapping die gebruikt wordt om voertuigen zoals aanhangers en strooiwagens op te slaan. De gevel aan de polderzijde van zowel de loods als de overkapping wordt één lange grondgebonden groenwand die als groene long van het gebouw fungeert. Voor bevordering van de biodiversiteit is het dak van het kantoor voorzien van een mos sedum groendak. De overkapping krijgt een bruin dak, een nog relatief onbekend begrip in Nederland. Dit is een dak met substraat van de bestaande uitgegraven grond voorzien van wat boomstammen, takken en stenen. Dit wordt vervolgens ingezaaid met een bloemrijk mengsel van inheemse plantensoorten, met als resultaat een natuurinclusief gebouw dat zich inpast in het lokale ecosysteem.

De gemeentewerf wordt een uiterst duurzaam complex. Door bovenstaande oplossingen levert het complex energie, zowel voor het gebouw als voor het elektrische wagenpark, en met het gebruikte materiaal slaat de gemeentewerf zo'n 88 ton CO2 op. Ook wordt het gebouw gasloos opgeleverd.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Ecosysteemdiensten groeien sterk in waarde
28 feb om 07:30 uurDe natuur biedt de maatschappij tal van voordelen en diensten. Deze zogeheten ecosysteemdiensten hebben een…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Reactie toevoegen