Nieuwbouw én transformatie vormen integraal stukje Vlissingen
Herstel van de historische stad en het stoere havenkarakter
Het woonzorgcentrum Scheldehof ligt in het Scheldekwartier, direct tegen het centrum van Vlissingen en aan de haven aan de landzijde. Het gebied was een verwaarloosd industrieterrein en scheepswerf met majestueuze ijzeren monumenten uit het scheepsbouwverleden, inclusief een brede kade waar smalle straatjes uit het oude Vlissingen op aansluiten. Het contrast tussen het weidse water en de fijnkorreligheid van de oude stad is groot.
Links: voorsituatie de Zware Plaatwerkerij. Rechts: de nieuwe Scheldehof. © atelier PRO
Met de restauratie, transformatie en vooral de nieuwbouw overbrugt atelier PRO deze schaalverschillen. Langs de Scheldehof loopt bijvoorbeeld een belangrijke langzaamverkeerroute. Door het smalle straatje komt men op de hoge kade met zicht over het water, vandaar gaat men over de kade in de richting van de buitenwijken. Het Scheldekwartier is zo ontworpen dat deze route sociaal veilig en vriendelijk is.
Transformatie van monofunctionaliteit naar een integraal stukje stad
Zorgcentrum Scheldehof beschikt over een mix van functies: 55 woningen voor somatische zorg, 6 groepswoningen voor psychogeriatrische bewoners en 54 zorg (aanleun)woningen. In de Plaatwerkerij bevinden zich op de begane grond een restaurant, brasserie, opleidingsruimte, atelierruimten, kapsalon, winkel, fysiotherapieruimte, theater/filmzaal en een stallingsgarage voor bewoners. Deze voorzieningen zijn niet alleen voor de bewoners, maar kunnen door iedereen gebruikt worden. De woningen zijn allemaal levensloopbestendig ontworpen.
© Ronald Tilleman
Interieur van de nieuwbouw versus de Zware Plaatwerkerij
Atelier PRO gaf ook het interieur vorm. Uitgangspunt hierbij was om een huiselijke en authentieke sfeer te creëren en het karakter van een ‘zorginstelling’ te vermijden. In de nieuwbouw bij de geriatrische patiënten is het interieur speciaal voor deze doelgroep vormgegeven. Er is ruimte voor het eigen en persoonlijke verleden van de patiënten gemaakt.
© atelier PRO
In de Zware Plaatwerkerij staat nog altijd de industriële scheepswerf centraal. De woningen hangen in drie lagen in de enorme hal. Overal lopen enorme stalen balken en staan zware stalen kolommen. Oude schuifdeuren waar schepen ooit doorheen schoven geven nog een idee van de schaal en ruigheid. Staalraamwerken met metselwerkvulling benadrukken het industriële karakter. Ook in het interieur is dat karakter terug te vinden.

© Ronald Tilleman
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Reactie toevoegen