Nieuw warenhuisconcept aan het Rokin
In 2014 zijn de sloop- en bouwwerkzaamheden van het voormalige Fortisgebouw begonnen. Inmiddels is het terrein in het hart van Amsterdam zo goed als bouwgereed. De vorderingen zijn voor iedereen op de voet te volgen dankzij een webcam op www.rokindistrict.nl .
Via die camera is binnenkort ook te zien hoe hier twee nieuwe winkelgebouwen worden gebouwd, elk 6.000 vierkante meter groot. Dat gebeurt in opdracht van de Ivy Group (de nieuwe naam van Emmes Group). Ze krijgen respectievelijk zes en zeven bouwlagen. De nieuwe winkels worden transparant, uitnodigend en aantrekkelijk voor het publiek, zodat Amsterdam op deze plek veel levendiger wordt. Dat Marks & Spencer zich hier gaat vestigen, was al bekend. Haussmann is een nieuwe speler op de Nederlandse markt.
Gouden Eeuw
Referentiepunt voor het ontwerp is de periode waarin Amsterdam een tweede Gouden Eeuw beleefde: het laatste kwart van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Architect Frederik Vermeesch: ‘Het was de tijd van cityvorming, van schaalvergroting en democratisering. Amsterdam kreeg grotere kantoren en winkelmagazijnen, zoals Maison de Bonneterie aan het Rokin, of Industria, bij de Dam.’
Duurzame en traditionele materialen
Qua schaal en korrelgrootte sluiten beide nieuwe panden straks weer aan bij het stedenbouwkundig beeld ter plaatse. De gevels passen in de respectievelijke gevelwanden: kosmopolitisch, open en groots aan het Rokin; terughoudend, kleinschaliger en geslotener aan de Nes. Gekozen is voor duurzame en traditionele materialen, zoals baksteen, natuursteen, leien, staal, zink en glas. ‘We hebben ons laten inspireren door de typische warenhuisarchitectuur,’ zegt Vermeesch. ‘Met ons ontwerp beantwoorden we de vraag: hoe kun je met klassieke architectuurmiddelen een modern warenhuis maken?’
Het pand van Haussmann krijgt een spectaculaire gevel, met gebogen glazen erkers en bij de entrees hoge tourniquets. Dit gebouw krijgt ook een ronde kap met grote ruitvormige ramen. Op deze verdieping komt de brasserie van het warenhuis. Bezoekers hebben daar een prachtig zicht op de binnenstad van Amsterdam.
Project De Rode Loper
De nieuwe, ruime panden zijn de opmaat tot een facelift voor het gehele Rokinkwartier, dat een mix van retail, horeca en woningen toevoegt aan de binnenstad. De openbare ruimte van het Rokin wordt hoogwaardig en met allure ingericht, als onderdeel van het project De Rode Loper van de gemeente Amsterdam. Pal voor de twee nieuwe gebouwen komen de ingangen van het station Rokin van de NoordZuidlijn en de bijbehorende parkeergarage.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Gaan strengere regels de verduurzaming verder helpen?
30 okt om 07:30 uurWe stuiven af op een nieuw Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen het Bouwbesluit), met aangescherpte…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Emaus College biedt rust, vertrouwdheid en uitdaging
11 okt om 07:30 uurIn Ermelo is dit jaar de nieuwbouw opgeleverd van het Emaus College voor voortgezet speciaal onderwijs. De…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Oplossingen voor netcongestie onderwijsvastgoed
1 okt om 07:30 uurHet volledige programma is bekend van ons populaire Duurzame & Gezonde Scholen Congres! Kom je op 13…
Hoe realiseer je een gezonde onderwijsomgeving?
25 sep om 08:00 uurWat zijn de essentiële omstandigheden om kinderen in het onderwijs voor te bereiden op hun verdere leven? Dan…
Reactie toevoegen