Nieuw onderwijsgebouw voor zorgmedewerkers van de toekomst
Om in te spelen op deze ontwikkeling liet het Nova College voor de opleiding Zorg en Welzijn een nieuw onderwijsgebouw ontwikkelen op de Nova Campus Haarlem. Dit gebouw biedt niet alleen ruimte aan het toenemend aantal studenten, het stimuleert tevens meer samenwerking tussen de opleidingen Zorg en Welzijn en huisvest de nieuwste technieken. Hier worden de zorgmedewerkers van de toekomst opgeleid. Het energieneutrale onderwijsgebouw van 6.000m2, (Care) maakt onderdeel uit van een nieuwe groene campus, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, dat naast de nieuwbouw ook bestaat uit een multifunctioneel paviljoen van 500 m2 (De Mug) en een nieuwe, door groen omzoomde fietsenstalling.
Het onderwijsgebouw is in nauwe samenwerking tussen Paul de Ruiter Architects en de medewerkers, docenten en studenten van de opleidingen Zorg en Welzijn van het Nova College tot stand gekomen. De studiepleinen, theorie- en praktijklokalen zijn dan ook afgestemd op de specifieke behoeften van iedere opleiding. Zo beschikt het gebouw over een compleet nagebouwde dokters- en tandartspraktijk en diverse verpleegafdelingen waarin echte zorgsituaties kunnen worden nagebootst. Ook het praktijklokaal voor apothekersassistent is omgebouwd tot levensechte apotheek met een speciaal voor de opleiding ontworpen balie, inclusief op maat gemaakte apothekerskast en een laboratoriumruimte waar studenten leren om medicijnen te maken.
Het nieuwe energieneutrale onderwijsgebouw bevindt zich op dezelfde locatie als het hoofdgebouw van het Nova College in Haarlem. In samenwerking met landschapsarchitect ZUS tekende Paul de Ruiter Architects tevens voor de transformatie van het terrein tot een frisse, groene en aantrekkelijke buitenruimte. De verkeersstromen zijn gescheiden van de voetgangersstroom. Hierdoor ontstaat een overzichtelijk campusterrein dat veilig is voor voetgangers. De randen van het gebied zijn zo groen mogelijk ingericht, met grasheuvels, struiken en bomen. De nieuwbouw geeft de campus zo samen met deze landschappelijke randen een intieme uitstraling.
Het hart van de campus wordt gevormd door het opvallende ronde multifunctionele paviljoen, De Mug. Hier kunnen studenten van de nieuwbouw en bestaande bouw elkaar ontmoeten. Het paviljoen bestaat uit een grote houten constructie. Dit geeft het gebouw een unieke eigen identiteit. Het groene dak op het paviljoen zorgt naast de isolerende werking voor continuïteit van het groene landschap van de campus.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen