Nieuw Maggie’s Center ‘verdwijnt’ in groene omgeving
Genezende architectuur
‘Architectuur geneest niet, maar levert wel degelijk een bijdrage aan het genezingsproces.’ Dit is de gedachte achter alle Maggie’s centra, volgens bestuurslid Charles Jencks. Het centrum in Southampton staat gepland op het terrein van het Southampton General Hospital en moet dienen als een ‘verwarmend en verwelkomend toeverlaat binnen de ziekenhuisomgeving’.
Het ontwerp centreert zich om een volledig met glas bedekt gebouw, waardoor het in de bosrijke omgeving lijkt te verdwijnen. Dit dient een functie: “Het is zo ontworpen dat het de zorgen van bezoekers en werknemers doet verdwijnen,” aldus AL_A. Vier tuinen op het terrein dienen dezelfde functie door dezelfde rust van het nabijgelegen New Forest na te bootsen.
Gericht op rust
Het Maggie Center van 420 m2 is gesitueerd in een ondiepe ‘kom’ in het landschap, waardoor het centrum door de bebossing is afgesloten van de stedelijke omgeving. Vier muren van gegoten keramiek in het midden van de locatie bakenen de vier tuinen af, die elk met een eigen karakter en plantensoorten ontworpen zijn.
In het gebouw worden bezoekers als eerste geconfronteerd met de keuken. Deze is ruim en warm en met een huiselijke sfeer ontworpen. De keuken is bovendien gelegen onder een cirkelvormig dakraam, waardoor men geniet van natuurlijk licht en uitzicht op de lucht.
Dieper het centrum in zijn kleinere kamers te vinden voor meer privacy. In deze kamers zijn eenrichtingsspiegels opgehangen, zodat men naar buiten kan kijken zonder zich bekeken te voelen. Deze spiegels dienen tevens als de gevel van het gebouw, die er in zijn geheel door bekleed worden.
Kijk op de website van Maggie's Center voor meer informatie.
Maggie's Center in Stedebouw & Architectuur
Er zijn momenteel achttien Maggie's Centers in de wereld. Met de bouw van het centrum in Southampton komt de teller op negentien te staan. Enkele van deze centra komen van de tekentafel van architecten als Frank Gehry, Zaha Hadid, OMA en Snøhetta, die architectuur inzetten als genezende factor. Meer hierover leest u in Stedebouw & Architectuur thema Bouw & Zorg van 2015. U kunt dit nummer downloaden in onze bibliotheek.
Ook in 2016 verschijnt er een nummer met het thema Bouw & Zorg, en wel op 22 april. Reserveer alvast uw exemplaar door lid te worden van ons platform.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen