Nieuw circulair bouwconcept voor Rijksoverheidspaviljoen op Floriade
Het consortium, onder leiding van de Noordereng Groep, bestaat uit Heko Spanten, Oosterhoff Group/ABT, DP6 architectuurstudio, Studio Nico Wissing, Hedgehog Company en De Groene Jongens. De HoutKern Bouwmethode is door partners van het consortium ontwikkeld als één van de oplossingen voor het Nederlandse bouwvraagstuk. Deze duurzame bouwmethode is de basis voor een veelzijdig paviljoen, herbruikbaar in verschillende configuraties, groen en volledig gemaakt van biobased materialen.
Duurzame innovaties voor toekomstige (woning)bouw
Het Di-X Natural Paviljoen sluit aan op het 'Growing Green Cities' Floriade-thema en wil bezoekers inspireren hoe we als samenleving natuurinclusief wonen, leven en werken kunnen vormgeven. Het gebouw is voorzien van de meest duurzame innovaties. Zo laat het de mogelijkheden zien van het toepassen van groen in de gebouwde/gestapelde toekomstige woon- en werkomgeving, nieuwe vormen van regenwateropvang, optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, ventilatie en minimaal energiegebruik. Parametrisch ontwerpen wordt toegepast om het ontwerp te optimaliseren op het gebied van architectuur, constructies, bouwfysica en duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de koppeling met de parametrische Milieu Impact Monitor waardoor real-time op basis van ontwerpdata de CO2-footprint van de gebouwconstructie wordt berekend.

Showcase voor het meest circulaire en biobased paviljoen
Het paviljoen bestaat voor 95% uit biobased materialen die grotendeels hun oorsprong in Nederland hebben. Zo wordt er onder meer gebruikgemaakt van Hollands hout uit de FSC-gecertificeerde bossen van Staatsbosbeheer. Het Di-X Natural Paviljoen wordt een inspirerende beleving. In de tien expositieruimten wordt de bezoeker meegenomen in de ontwikkeling van onder meer nieuwe biobased materialen, geteeld door Nederlandse landbouwers, die verwerkt zijn in circulaire bouwmaterialen. In het paviljoen beleeft de bezoeker de experience van natuurinclusief bouwen en ervaart hoe het gebouw onderdeel uitmaakt van het lokale ecosysteem.
Flexibel en duurzaam bouwen met de HoutKern Bouwmethode
De HoutKern Bouwmethode is een duurzame bouwmethodiek die een impactvolle bijdrage kan leveren aan de opschaling van circulair en biobased bouwen. Het is een modulair bouwsysteem, waarbij de modules als ‘grote bouwstenen’ in verschillende configuraties kunnen worden gebouwd tot wel 80 meter hoog. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenoemde droge verbindingen tussen onderdelen waarmee de flexibiliteit en losmaakbaarheid wordt gewaarborgd. Dit sluit naadloos aan bij de circulaire bouweconomie voor de toekomst; het veranderen van bestemming en gebruik van huizen en andere typen gebouwen zal steeds meer plaatsvinden.
De HoutKern Bouwmethode zorgt voor een kostenbesparing van 20%, een verkorte bouwtijd van 50% en een substantiële vermindering van emissies. Door lichte fundatie en door volledige industrialisatie, digitalisatie en hoogwaardig gebruik van biobased materialen is de milieu-impact minimaal. Het Di-X Natural Paviljoen kent zeer hoge duurzaamheidsprestaties met een MilieuPrestatieGebouw-score van <0,25. Het Di-X Natural Paviljoen is onderdeel van het TNO-ontwikkelprogramma om emissieloos bouwen te versnellen. TNO draagt met een aantal experts bij aan deze innovaties, onder andere voor digitalisering en materialisatie van het paviljoen.

Di-X Natural paviljoen is een circulaire businesscase
Het paviljoen wordt in zes maanden gerealiseerd en op 31 december 2021 opgeleverd. Na afloop van de Floriade krijgt het paviljoen een tweede leven als reizend natuurpaviljoen. Door de demontabelheid, aanpas- en uitbreidbaarheid van de HoutKern Bouwmethode zal het Di-X Natural Paviljoen in de toekomst in verschillende vormen terug te zien zijn. De circulaire business case wordt gezamenlijk gefinancierd door de Rijksoverheid en het consortium.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De finesses van prefab houtbouw
19 mei om 11:00 uur 8 minOp de levendige vakbeurs Houtbouw gaf Bob Elzen (Treetek) vorige week een diepgaand inkijkje in de ontwikkeling…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Collectief wonen: antwoord op dubbele vergrijzing & zorgdruk
15 apr om 07:30 uur 5 minIn Nederland neemt de druk op wonen en zorg toe, mede door de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd willen steeds…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep 2024De transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Reactie toevoegen