NEZZT wint prijsvraag voor Tiny House in Almere
De prijsvraag ‘Bevrijd Wonen’ werd in het kader van de BouwEXPO 2016/2017 georganiseerd door de gemeente Almere in samenwerking met het Woningbouwatelier. Doel was om vernieuwende ideeën met betrekking tot wonen te stimuleren, gericht op de sterk groeiende fenomeen Tiny Housing.
Royaal wonen in ’t klein
De winnaars van de prijsvraag werden op woensdag 6 juli bekendgemaakt. NEZZT won in de categorie Tiny Housing Permanent met het ontwerp ‘Royaal wonen in ’t klein’. Dit ontwerp gaat uit van één gedachte: een multifunctionele basis met een vast vierkant formaat van 30m2. Volgens NEZZT kan het interieur zich in een handomdraai aanpassen aan de gewenste ruimte.
“30m2 is een perfecte basis om te eten, relaxen, feesten of ontmoeten. Sterker nog: het interieur past zich continu aan op de dagelijkse veranderende behoeften. Zo wordt elke dag het maximale uit een woning gehaald.” Dit wordt mede gerealiseerd door een flexibele kastenwand die de ruimte om kan toveren tot woonkamer, slaapkamer, eetkamer, etc.
“De geschakelde gevelpanelen verwijzen naar de kenmerkende gewassen en verkavelde akkers van Flevoland. Elke akker met zijn eigen gebruik en karakter in de verschillende seizoenen. Zo ook het cluster dat meebeweegt met de diverse momenten van de dag. Het gebruik van haar bewoners bepaalt hoe er van binnen en van buiten beleefd wordt.”
Tiny House-beweging
Met het concept Tiny Housing wordt afgeweken van de grote, luxueuze huizen en richt men zich op efficiënte woningen die betaalbaar, duurzaam en uniek zijn. De beweging is ontstaan in de VS – bekijk bijvoorbeeld eens dit roterende Tiny House in Portland, Oregon – en is inmiddels overgewaaid naar Nederland.
In de juni-editie van Stedebouw & Architectuur schreef Mark Verhijde, adviseur stedelijke ontwikkeling, een stuk over de opkomst van de Tiny House-bewering. Download dit artikel gratis door op onderstaande pdf te klikken. U kunt de gehele editie vinden in onze bibliotheek, of fysiek nabestellen bij onze klantenservice.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen