New York krijgt eerste 'WeGrow School'
Het ruim 3000m2 grote onderwijscomplex voor kinderen in de leeftijd van drie tot negen jaar oud bevindt zich op het hoofdkwartier van WeWork in de wijk Chelsea, Manhattan. WeGrow is een onderwijsvorm waarbij leren een holistische en tranformationele ervaring hoort te zijn. De leeromgeving stimuleert samenwerking door de nadruk te leggen op transparante gemeentschappelijke ruimtes die in meer dan de helft van het onderwijsgebouw aanwezig zijn. Het gaat om vier leslokalen, gemeenschappelijke ruimtes, muziekkamers en toneelruimten om zo de creativiteit van leerlingen te stimuleren.
De school is gebouwd met in het achterhoofd gehouden het feit dat kinderen wat kleiner zijn dan volwassenen. Er zijn drie verschillende plankniveaus aangebracht in de school voor elke leeftijdsgroep. Het is de bedoeling dat leerlingen hierdoor een gevoel van comfort en veiligheid ontvangen. De docenten kunnen echter ten alle tijde de volledige ruimte zien. Bovenin weerspiegelen akoestische wolken, gemaakt van vilt met verschillende natuurlijke vormen zoals de maan, koraal en verschillende landschappen. Het geheel is belicht met Ketra-bollen die in kleur en intensiteit verschuiven op basis van het tijdstip van de dag.
Iedere onderwijsomgeving heeft een eigen indeling en ontwerp gebaseerd op het soort vakken dat daar wordt gegeven. Er zijn modulaire klaslokalen ontworpen, die samenwerking zouden moeten stimuleren. Verder zijn er puzzeltafels ontwikkeld in twee verschillende maten: ouder- en kindermaten. Dit is zo ontworpen om gelijkwaardigheid te bieden aan zowel kinderen en volwassenen. De lobby is binnen het onderwijsgebouw een gezamenlijke ruimte voor kinderen en docenten. Deze ruimte is voor de kinderen speels ingericht. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan verschillende geheugentrainingen, maar daarnaast anders kan worden ingericht om andere activiteiten te organiseren.
De verschillende ruimten in het onderwijsgebouw worden verlicht met flexibele verlichtingssystemen om sfeereffecten te kunnen creëren die natuurlijke en comfortabele verlichting vormen gedurende de hele dag.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Reactie toevoegen