Nederlandse leegstand inzichtelijk, of toch niet?
Niet inzichtelijk
Vanuit de markt is er een grote behoefte aan een centrale vastgoedregistratie, en ook veel gemeente trachten hun leegstand in kaart te brengen. Dat is te lezen op Binnenlands Bestuur. Een overzicht ontbreekt echter: “Voor zover er al accurate informatie bestaat, blijkt dat de gegevens niet beschikbaar zijn voor algemene en openbare toepassing,” aldus de onderzoekers.
Wél inzichtelijk
Het H-team beweert daarentegen dat leegstand van vastgoed, zeker in vergelijking met het buitenland, ‘vrij goed in beeld gebracht’ is. Dit mede dor cijfers van het CBS over de leegstand van kantoren, winkels en woningen en door kaarten van het Planbureau van de Leefomgeving die tonen hoe groot het percentage leegstand ten opzichte van de volledige gebouwenvoorraad is.
Hieruit blijkt niet in welke gemeenten relatief veel leegstand van meerdere typen tegelijk is, aldus het H-team. “En het maakt nogal uit of die leegstand zich bevindt in een gebied met bevolkingsgroei, of juist krimp.” Het H-team presenteert daarom twee kaarten om meer grip op de leegstandsopgave te krijgen: één met drie soorten leegstand per gemeente en één met de opgetelde leegstand per gemeente.
Geografische spreiding
Hoewel deze cijfers geen wetenschappelijke optelsom bieden, zo geeft het team aan, blijkt hieruit wel de geografische spreiding van de leegstand van de drie gebouwtypes in ons land. “Wij zien de door ons gehanteerde cijfers en de daaruit volgende kaarten vooral als indicatoren van gemeenten waar structureel iets aan de hand is.”
De kaarten zijn hier te bekijken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov 2024Voor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov 2024Met een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Scholen als parels in de wijk
8 nov 2024Bestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Gaan strengere regels de verduurzaming verder helpen?
30 okt 2024We stuiven af op een nieuw Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen het Bouwbesluit), met aangescherpte…
Reactie toevoegen