Nederlandse bureaus bundelen krachten in innovatie
Innovaties in het bedrijfsleven zijn van groot belang voor bedrijven, maar vooral ook voor de economie als geheel. Tal van bedrijven zoeken de wisselwerking met andere bedrijven en onderzoeksinstellingen om gezamenlijk productvernieuwingen en technische doorbraken voor elkaar te krijgen. Dit leidt tot een toenemende belangstelling voor science parks, innovatiedistricten en industriële campussen waar deze bedrijven en instellingen het werkmilieu vinden waarin ze met elkaar kunnen samen werken en elkaar kunnen versterken.
Interdisciplinaire aanpak
De ontwikkeling van deze zogenaamde ‘innovation areas’ is complex en vraagt een integrale, en bestendige interdisciplinaire aanpak binnen één team. In een dergelijke benadering is aandacht voor onder meer goed marktonderzoek, originele (vastgoed)concepten, aansprekende stedenbouw, sterk park- en campusmanagement en financiële oplossingen. De vraag naar plannen die aan dergelijke eisen kunnen voldoen doet zich wereldwijd voor. IADP biedt deze geïntegreerde aanpak aan.
Holistische aanpak
'Sander den Blanken, algemeen directeur Arup in Nederland over het initiatief: "Het ontwikkelen van innovatiedistricten die aansluiten bij de eigen identiteit van een stad is een complexe opgave voor veel steden. Met onze unieke holistische aanpak helpen wij, samen met onze partners, wethouders, stadsbesturen en stedelijke gemeenschappen om deze multidisciplinaire uitdagingen aan te gaan. Bij de ontwikkeling van deze veeleisende omgevingen volstaan traditionele oplossingen niet meer en is innovatie noodzakelijk. Het samenwerkingsverband biedt een uitgelezen platform voor innovatie en co-creatie."
Op 26-29 september presenteert het collectief zich op de wereldconferentie van ‘Science parks & Innovation areas’ in Istanbul.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen