Natuurinclusief project KOER biedt 167 duurzame woningen
Het plan KOER is afkomstig van VORM, V8 Architects, Studio Architectuur MAKEN en LOLA Landscape Architects. In het plan staat duurzaamheid en betaalbaarheid centraal, inclusief groen, klimaatadaptatie en natuurinclusieve maatregelen. “Deze mooie nieuwe buurt krijgt woningen voor gezinnen en appartementen voor starters en ouderen. Zo kunnen mensen die net zijn afgestudeerd en sociale stijgers blijven wonen in de Afrikaanderwijk waar ze zijn opgegroeid”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).
Inclusief woongebouw met Rotterdams karakter
In KOER gaan 167 huishoudens samenleven in kleine, over¬zichtelijke clusters van buren die elkaar kennen. De combinatie van stedelijk wonen in de directe nabijheid van weldadig groen in een collectieve binnentuin, maakt de plek in het bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. In de ‘Grandeur’ aan de Laan op Zuid komen onder andere een mobiliteitshub met diverse vormen van deelmobiliteit, een talenschool waar mensen uit de wijk elkaar helpen, thuiswerkplekken om rustig te werken en in “Villa Residu” hebben bewoners een collectieve klusplek: de ‘Ajetoo’. Hier kunnen zij aan een klusproject werken en gereedschap gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld een kast of tuinmeubel. In KOER is het inclusief wonen met een Rotterdams karakter. Bewoners hebben alle voorzieningen binnen handbereik.
Circulaire comfortabele woningen
KOER is ontworpen vanuit de gedachte om energiegebruik en materiaalgebruik te beperken, maar daarbij geen concessies te doen ten aanzien van het comfort en de gezondheid van bewoners. Zo heeft KOER een flexibel indeelbare draagstructuur uit beton en hout, dat toekomstige aanpassingen eenvoudig maakt. Villa Residu wordt – zoals de naam al impliceert – compleet gebouwd met hergebruikte materialen: 100% circulair. De afweging tussen deze harde en zachte aspecten als comfort, gezondheid, groen en biodiversiteit is op alle schaalniveaus zorgvuldig gemaakt. KOER brengt de verdwenen biotoop uit de tijd dat de plek nog een rangeerterrein was terug op haar daken, biedt in de binnentuin een stukje stadsnatuur en bevat een speciaal ontworpen element dat faciliteert in nestvoorzieningen voor allerlei dieren.
Ontwikkeling Tweebosbuurt: betaalbaar en duurzaam
Het project maakt deel uit van de ontwikkeling Tweebosbuurt en Parkstad, dat de verbinding vormt tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. De Tweebosbuurt is één van de belangrijke projecten in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Meer informatie over KOER is te vinden op de website van VORM.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen